Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin je Zahod obtožil, da je destabiliziral Sirijo

Deli na:
Putin je Zahod obtožil, da je destabiliziral Sirijo

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj obtožil Zahod, da vodi politiko, ki je destabilizirala arabske države in pelje v kaos v Siriji. Sirske oblasti so medtem poslale sporočila sirskim uporabnikom mobilnih telefonov, v katerih upornikom sporočajo, da je njihove igre konec.

Ruski predsednik je v Moskvi dejal, "da so naši partnerji povzročili kaotične razmere na številnih območjih in sedaj vodijo isto politiko v drugih državah - vključno s Sirijo," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do Putinove izjave prihaja dan potem, ko je britanski premier David Cameron v Generalni skupščini Združenih narodov Rusijo in Kitajsko obtožil, da sta z uporabo veta na resolucije Varnostnega sveta o sankcijah proti Siriji omadeževali ugled ZN.

Sirske oblasti so medtem upornikom, ki se borijo proti režimu predsednika Bašarja al Asada, preko sporočil po mobilnih telefonih sporočile, da je igre konec. Upornike so hkrati pozvale, naj predajo orožje, poroča ameriška tiskovna agencija AP.



Sirski prebivalci so potrdili, da so včeraj začeli prejemati omenjena sporočila. Sirski režim je sporočila začel pošiljati dan potem, ko sta siloviti eksploziji stresli strogo varovano območje v središču sirske prestolnice Damask blizu sedeža poveljstva vojske.

Kljub ukrepu sirskih oblasti pa je več tisoč upornikov včeraj začelo invazijo na strateško pomembno mesto Alep na severu države. Po navedbah upornikov naj bi bila to odločilna bitka za nadzor nad gospodarsko pomembnim mestom, kjer že od julija potekajo siloviti spopadi. Uporniki so tedaj prvič začeli invazijo za prevzem nadzora nad mestom, kljub začetnemu uspehu pa se je njihova operacija zaradi pomanjkanja streliva upočasnila.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je v Alepu med včerajšnjimi akcijami sirskih sil umrlo najmanj sedem civilistov. Do njih je prišlo po bombnem napadu na vojaško nadzorno točko v provinci Idlib okoli 25 kilometrov južno od Alepa na poti proti Damasku.