nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin in Erdogan sta se pobotala

Deli na:
Putin in Erdogan sta se pobotala

Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Sankt Peterburgu kot prednostno nalogo izpostavil vrnitev odnosov med državama na raven pred krizo. Odnosi so se ohladili po turški sestrelitvi ruskega letala novembra lani, njuno včerajšnje srečanje pa je prvo po tem incidentu.

Pri tem je Putin dodal, da bo za obnovo gospodarskega in trgovinskega sodelovanja med državama potreben čas in veliko zahtevnega dela. "Proces se je že začel, a bo potrebnega veliko dela," je dejal na skupni novinarski konferenci z Erdoganom po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po pogovoru z Erdoganom, ki ga je označil kot konstruktivnega in iskrenega, je Putin še dejal, da imata državi vse možnosti za ponovno vzpostavitev celovitega dvostranskega sodelovanja, "prioriteta pa je vrnitev sodelovanja na raven pred krizo".

Rusija bo po napovedih Putina postopoma odpravljala sankcije, ki jih je uvedla proti Turčiji.

Putin je med drugim izpostavil, da imata Rusija in Turčija podobne poglede na boj proti terorizmu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Menimo, da bodo rusko-turški odnosi še močnejši," pa je dejal Erdogan.

Putin je po poročanju Anse izpostavil, da je bil med prvimi, ki so po spodletelem poskusu puča poklicali turškega predsednika in mu izrazil polno podporo. "Poudariti želim, da gre za princip. Nasprotujemo vsakršnemu poskusu nezakonitega prevrata ustavnega reda," je ob začetku srečanja z Erdoganom dejal Putin.

Putinovo podporo po poskusu puča je kot pomembno izpostavil tudi Erdogan.

"Upam, da bo Turčija pod tvojim vodenjem razrešila trenutne težave," je še dejal Putin. Ob tem je izpostavil, da je Erdogan prispel na obisk v Rusijo kljub težavnim političnim razmeram v Turčiji, kar po prepričanju Putina kaže na željo vseh po ponovni vzpostavitvi dialoga in normalizaciji odnosov med državama za dobro prebivalcev obeh držav.

Predsednika včeraj nista govorila le o političnih vprašanjih, pozornost sta namenila tudi gospodarskemu sodelovanju med državama. Erdogan je po srečanju napovedal čim prejšnjo uresničitev načrta izgradnje plinovoda Turški tok, ki bi povezal Rusijo in Turčijo.

Turški tok naj bi nadomestil Južni tok, ki se mu je Rusija po vztrajanju Bruslja pri spoštovanju pravil konkurence odpovedala.

Po besedah Erdogana je njihov cilj, da bi plinovod kasneje pripeljali do Evrope. Plinovod bi moral po prvotnih načrtih povezati Rusijo in Grčijo, a je Erdogan začel projekt po zaostritvi odnosov z Rusijo ovirati.

"Turčija je pripravljena dobavljati ruski plin Evropi," je ob napovedi oživitve projekta Turškega toka dejal Erdogan. Putin je to odločitev pozdravil kot pozitivno in napovedal, da se bodo dela na plinovodu začela v bližnji prihodnosti.

Ansa izpostavlja izjavo ruskega ministra za energijo Aleksandra Novaka, da bodo dela za dokončanje prvega odseka plinovoda dokončana v drugi polovici leta 2019.

Novak je ob tem pojasnil, da so se v zvezi s tem že začeli pogovori med ruskim energetskim velikanom Gazpromom in turško stranjo. Opozoril pa je, da lahko "brez evropskih zagotovil obravnavajo zgolj prvi odsek plinovoda".

Rusija in Turčija imata tudi skupne načrte za gradnjo jedrske elektrarne v Turčiji, navaja dpa.

Putin in Erdogan sta sicer na novinarski konferenci še napovedala, da bosta govorila tudi o vojni v Siriji, kjer državi stojita na različnih bregovih. Rusija namreč tudi z letalskimi napadi podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko Turčija zahteva Al Asadov odhod.

To je bilo prvo srečanje turškega in ruskega voditelja po zaostritvi odnosov zaradi turške sestrelitve ruskega bojnega letala na mejnem območju med Turčijo in Sirijo novembra lani, za kar se je Ankara morala opravičiti. To je tudi prva pot Erdogana na tuje po spodletelem puču v sredini julija.

Rusi so se na sestrelitev letala odzvali zelo ostro. Prekinili so gospodarsko sodelovanje s Turki, zlasti uvoz turških kmetijskih proizvodov in sodelovanje s turškimi gradbenimi podjetji. Prekinili so tudi donosne turistične poti v Turčijo, poleg tega pa začeli obtoževati Erdogana in njegovo družino, da skrivaj sodeluje z džihadisti Islamske države in od njih kupuje nafto, čeprav naj bi bila Turčija del koalicije proti IS.

Vse do junija letos je potem trajalo, da je Erdogan naredil korak nazaj, prevzel odgovornost za sestreljeno rusko letalo in se opravičil. Hkrati pa se zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo.