državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin dal več kot 100 milijonov evrov za novo pravoslavno katedralo v Parizu

Deli na:
Putin dal več kot 100 milijonov evrov za novo pravoslavno katedralo v Parizu

Foto: Getty Images

Rusija je včeraj v Parizu v bližini slovitega Eifflovega stolpa odprla kulturni center, ki je del nove pravoslavne katedrale. Slednjo bodo uradno odprli 4. decembra. Odprtja se ni udeležil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil sprva napovedan kot častni gost.

Obisk je odpovedal minuli teden zaradi izjav francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da bi bilo lahko rusko bombardiranje Alepa na severu Sirije vojni zločin.

Putin je sicer v sporočilu za javnost zapisal, da je več kot 100 milijonov evrov vreden kompleks, zgrajen okrog katedrale s petimi zlatimi kupolami "vidni dokaz kulturnih in človeških stikov med Francijo in Rusijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovesnosti v Parizu se je udeležil ruski minister za kulturo Vladimir Medinskij, ki je dejal da je projekt "dokaz trdnosti naših dvostranskih odnosov".

Katedralo Sv. Trojice bo decembra blagoslovil patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril. Tokrat je bil v Parizu v njegovem imenu episkop Antonij iz Bogorodska, ki je dejal, da se Cerkev še posebej zahvaljuje predsedniku Putinu. "Brez njegovega osebnega prizadevanja se to ne bi nikoli zgodilo," je dejal.

Novinarjem so ob odprtju kulturnega centra prvič dovolili, da so si ogledali tudi notranjost nove katedrale, ki bo v celoti končana prihodnje leto.

Med Parižani je katedrala že sprožila nekaj nezadovoljstva. In ne samo zaradi petih ogromnih kupol, ki so pokrite z 90.000 koščki zlata, pač pa tudi zaradi tega, ker je blizu številnih vladnih ustanov, vključno s francoskim ministrstvom za zunanje zadeve, kar skrbi predvsem francoske obveščevalne službe.