Svet

Puigdemont pravi, da neodvisnost ni edina možnost za Katalonijo

Deli na:
Puigdemont pravi, da neodvisnost ni edina možnost za Katalonijo

Foto: Reuters - Carles Puigdemont

Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont je izjavil, da neodvisnost ni edina možna rešitev za Katalonijo.

Ob tem je zatrdil, da je še vedno pripravljen na dogovor s Španijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vedno sem bil pripravljen sprejeti stvarnost drugačnega odnosa s Španijo," je dejal Puigdemont v pogovoru za belgijski časnik Le Soir in dodal, da je pripravljen razmisliti o drugačni rešitvi za Katalonijo.

"Še vedno je možno! Vse življenje sem bil zagovornik neodvisnosti, 30 let sem si prizadeval za drugačno povezavo Katalonije s Španijo," je dejal.

"Še vedno sem za dogovor," je zatrdil Puigdemont in Ljudsko stranko španskega premierja Mariana Rajoya o obtožil, da je odgovorna za vzpon teženj po neodvisnosti.

Španska vlada je 27. oktobra le nekaj ur po razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu odstavila katalonsko vlado in vrh policije, razpustila regionalni parlament ter prevzela neposreden nadzor v Kataloniji. Za 21. december je sklicala predčasne regionalne volitve.

Puigdemont in štirje ministri njegove vlade, ki so v Španiji obtoženi upora in poneverbe javnih sredstev, so se zatekli v Belgijo. Španske oblasti so za njimi razpisale evropski priporni nalog. Belgijske oblasti so za zdaj odločile, da smejo do končne odločitve o njihovi izročitvi Španiji ostati na prostosti.