Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prva obletnica upora proti diktatorju Gadafiju

Deli na:
Prva obletnica upora proti diktatorju Gadafiju

Foto: Reuters

Libija bo danes obeležila prvo obletnico začetka vstaje proti samodržcu Moamerju Gadafiju, ki se je vnela 17. februarja lani v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, končala pa 20. oktobra s smrtjo diktatorja. Medtem ko na državni ravni ni predvidenih slovesnosti, bodo lokalne oblasti organizirale komemoracije.

Strmoglavljenje Gadafija in njegova smrt sta bila med ključnimi dogodki t. i. arabske pomladi, Libija pa se od takrat trudi izbrisati zapuščino štirih desetletij vladavine ekscentričnega samodržca.

Med vstajo, ki jo je z mandatom ZN podprla zveza Nato, je bilo ubitih in ranjenih več tisoč ljudi, ustavljena je bila proizvodnja nafte, uničeni so bili številni domovi, podjetja, tovarne, šole in bolnišnice.

Nove oblastnike v Libiji torej čaka vrsta izzivov - ne samo obnova zastarele infrastrukture in odprava nastale škode, ampak tudi vzpostavitev delujočih javnih institucij, zajezitev korupcije in zagotovitev delovanja zdravstvenega, pravosodnega in izobraževalnega sistema.

Trenutno jim sicer največji glavobol povzročajo tisoči nekdanjih upornikov, ki so pomagali strmoglaviti Gadafija, po njegovem padcu pa so se organizirali v močne milice, ki se občasno spopadajo med seboj in so postale največja varnostna grožnja v državi.

Začasne oblasti so spričo teh izzivov sprejemanje vseh pomembnih odločitev odložile do volitev v 200-člansko ustavno skupščino, ki bodo junija. V prizadevanjih za okrepitev lastne verodostojnosti je prehodni svet v začetku meseca sprejel prvi volilni zakon, ki daje prednost ženskam, mladim in političnim strankam pri vzpostavljanju demokracije.