favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Proti Fillonu uvedena uradna preiskava zaradi zaposlitve soproge

Deli na:
Proti Fillonu uvedena uradna preiskava zaradi zaposlitve soproge

Foto: Profimedia

Tožilstvo je proti Fillonu uvedlo uradno preiskavo zaradi zaposlitve soproge; Fillon vztraja, da ne bo odstopil od predsedniške kandidature.

Francosko tožilstvo je včeraj uvedlo uradno preiskavo proti kandidatu konservativcev na predsedniških volitvah Francoisu Fillonu zaradi domnevno fiktivne zaposlitve svoje soproge. Med drugim preiskava zajema sum poneverbe javnih sredstev in trgovanja z vplivom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev, da zadevo preda preiskovalnemu sodniku, je pristojno tožilstvo sporočilo včeraj zvečer, po mesecu dni predhodne preiskave. To so sprožili na podlagi poročanja časnika Canard Enchaine o domnevno fiktivnih zaposlitev Fillonove soproge Penelope.

Med letoma 1998 in 2012 naj bi zaslužila prek 900.000 evrov kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije, pri čemer pa se postavlja vprašanje, če je delo dejansko opravljala. Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal odvetniške storitve v višini 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.



Fillon obtožbe vseskozi ostro zanika, zaradi afere pa se je znašel pod precejšnjim pritiskom v lastni stranki. Sprva je sicer napovedoval, da bo v primeru sprožitve uradne preiskave odstopil od kandidature, nedavno pa je zatrdil, da bo v predsedniški tekmi vztrajal do konca.

Fillon je pred razkritji veljal za favorita predsedniških volitev, nakar je v anketah zdrsnil na tretje mesto, za voditeljico skrajne desnice Marine Le Pen in neodvisnega kandidata, sredinskega Emmanuela Macrona. Glede na zadnje ankete je sicer ponovno pridobil nekoliko podpore.

Prvi krog volitev bo 23. aprila, drugi krog pa 7. maja.