kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prijeli bivšega Milanovićevega šefa kabineta; Milanović je "besen"

Deli na:
Prijeli bivšega Milanovićevega šefa kabineta; Milanović je "besen"

Foto: Reuters

Hrvaška policija je včeraj prijela saborskega poslanca SDP Tomislava Saucha, ki je bil šef kabineta nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića.

Tožilstvo bremeni Saucha, da je med službovanjem v Banskih dvorih s ponarejanjem potnih nalogov odtujil več kot pol milijona kun (65.000 evrov).

Hrvaška državna revizija je ugotovila, da so v hrvaški vladi izplačali več deset potnih nalogov trem svetovalcem nekdanjega premierja Milanovića za domnevna potovanja v tujino, pri čemer pa niso priložili računov za stroške.

Vsi trije nekdanji svetovalci so preiskovalcem zanikali, da bi prejeli denar in da so bili njihovi podpisi ponarejeni. Odgovorna oseba, ki je odobrila in podpisovala potne naloge v kabinetu premierja Milanovića, je bil 37-letni Saucha. Sporni potni nalogi so bili izdani med novembrom 2013 in januarjem 2016.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je objavil, da je Saucha tajnici svojega urada ustno naložil, naj pripravi lažne potne naloge za posebne svetovalce takratnega premierja vlade.

"Ob tem je določal namen, trajanje in kraj službene poti v tujino ter dodal označbo, da so šli stroški potovanja in namestitve v breme organizatorjev. Nato je zahteval, da iz državnega proračuna nakažejo izplačilo akontacije dnevnic, čeprav je vedel, da je šlo za neobstoječe službene poti posebnih svetovalcev," so zapisali na spletni strani Uskoka.


Kot so dodali, je fiktivne potne naloge potem podpisoval ter jih pošiljal v računovodstvo sabora in vlade zaradi obračuna in izplačila akontacije dnevnic. Šlo je za 117 fiktivnih potnih nalog, nakazani denar pa je zadržal zase. Na ta način je oškodoval državni proračun za več kot 540.000 kun (71.000 evrov) in 1360 evrov, trdi Uskok.

Preiskovalci Uskoka so včeraj Saucha tudi zaslišali. Njegovi odvetniki, med katerimi je tudi soproga Saucha, so sporočili, da se je med triurnim zaslišanjem "dejavno branil". Tožilstvo je zahtevalo pripor za nekdanjega visokega uradnika hrvaške vlade.

Sauchu grozi od enega do 12 let zapora, če bodo v morebitnem postopku proti njemu dokazali, da je zlorabil položaj in ponarejal dokumente.

Tožilstvo je v četrtek zahtevalo od sabora, naj odvzame poslansko imuniteto Sauchu zaradi preiskave o zlorabi položaja in ponarejanju dokumentov, kar so v saboru tudi storili. Kmalu zatem so Saucho pred pisarno njegove odvetnice tudi prijeli. Saucha je obtožbe zavrnil.

Nekdanji premier Milanović je dejal, da je bil Saucha njegov zvesti sodelavec in da bo preložil potovanje v tujino, če bo imelo tožilstvo vprašanja tudi za njega. "Lahko rečem, da sem besen," je za medije dejal Milanović, ki je zavrnil kakršno koli osebno odgovornost za odtujeni denar iz vlade. Povedal je, da gre za navadni kriminal, ki nima povezav s SDP.

Spomnil je, da državna revizija pri poslovanju njegove vlade ni odkrila nepravilnosti.