mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prihodnost Evrope je v rokah in glasovnicah Francozov

Deli na:
Prihodnost Evrope je v rokah in glasovnicah Francozov

Foto: Reuters

V Franciji bo danes potekal prvi krog predsedniških volitev, na katerih bodo Francozi izbirali naslednika Francoisa Hollanda.

Glede na ankete so od skupno 11 kandidatov štirje dokaj izenačeni, zaradi česar je izid izjemno negotov. Volitve potekajo v obdobju izrednih razmer, v luči terorističnih groženj tudi ob močno okrepljeni varnosti.

V zadnjih tednih je četverica kandidatov - skrajno desna Marine Le Pen, sredinski Emmanuel Macron, konservativec Francois Fillon in levičar Jean-Luc Melenchon - v anketah postala izjemno izenačena, z nekaj več ali manj kot 20-odstotno podporo. Glede na zadnje objavljene raziskave pred volilnim molkom naj bi se sicer v drugi krog, ki bo 7. maja, uvrstila Macron in Le Penova.

Na volitve je pozvanih nekaj manj kot 47 milijonov volilnih upravičencev. Približno 66.000 volišč se bo po državi odprlo ob 8. uri in zaprlo ob 19. uri, uro pozneje kot na zadnjih predsedniških volitvah. V nekaterih večjih mestih bodo volišča ostala odprta do 20. ure. Že v soboto so lahko svoj glas oddali prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj.



Tokrat bodo predsedniške volitve v Franciji prvič potekale v času izrednih razmer, ki so v državi v veljavi od terorističnih napadov novembra 2015. Za varnost bo skrbelo več kot 50.000 policistov, ob podpori 7000 vojakov, ki so sicer del varnostne operacije, vzpostavljene po terorističnih napadih januarja 2015.

Tudi volilna kampanja se je iztekla v znamenju terorističnega napada, v katerem je v četrtek zvečer napadalec na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista. Pariške oblasti so zato vsakemu volišču ponudile možnost dodatnega varovanja.

Francoske televizije bodo prve ocene izida volitev objavile po zaprtju volišč ob 20. uri. Če bodo rezultati vodilnih kandidatov zelo tesni, ni gotovo, da bosta s tem že znana finalista, ki se bosta pomerila v drugem krogu. Ob zbiranju rezultatov bodo nato zvečer redno dopolnjevali predvidene izide.