GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Maleziji aretirali že tri osumljence za umor diktatorjevega polbrata

Deli na:
V Maleziji aretirali že tri osumljence za umor diktatorjevega polbrata

Kim Jong Nam je živel po sporu z družino v tujini. - Foto: Profimedia

Malezijska policija je pridržala drugo žensko, ki je domnevno vpletena v umor Kim Jong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una.

Zatem so prijeli še Malezijca, ki jih je do nje pripeljal in zdaj sodeluje v preiskavi, je danes potrdil predstavnik policije. V zvezi z umorom iščejo še več osumljencev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Žensko so aretirali, potem ko so jo posnele kamere na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je v ponedeljek umrl Kim. Po navedbah policije gre za 25-letnico z indonezijskim potnim listom na ime Siti Aishah. Ob aretaciji je bila sama, je še sporočila policija.

Zatem so prijeli še Malezijca, ki jih je do nje pripeljal in zdaj sodeluje v preiskavi.

Pred tem je malezijska policija v sredo na letališču v Kuala Lumpurju v zvezi z umorom prijela žensko z vietnamskim potnim listom z imenom Doan Thi Huong in rojstnim datumom 31. maj 1988. Tudi to osumljenko so identificirali na posnetkih nadzornih kamer, ob aretaciji pa je bila sama.

Po poročanju malezijske tiskovne agencije Bernama bodo oblasti obe osumljenki imele v pridržanju sedem dni zaradi preiskave.

Policija v zvezi z umorom išče še več osumljencev.

Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poroča, da je imel Kim Jong Nam ob smrti pri sebi potni list na ime Kim Chol. Namestnik malezijskega premierja Ahmad Zahid Hamidi je novinarjem povedal, da je severnokorejsko veleposlaništvo danes prvič potrdilo, da je v ponedeljek ubiti moški s tem potnim listom zares Kim Jong Nam.


Predstavnik policije Fadzil Ahmat je za malezijski časnik The Star v sredo povedal, da so 45-letnega brata severnokorejskega voditelja zastrupili približno eno uro pred tem, ko bi se moral vkrcati na letalo za Macao. "Uslužbencu pri odhodih je povedal, da ga je nekdo od zadaj zgrabil za obraz in ga poškropil z neko tekočino. Prosil je za pomoč in takoj so ga poslali v kliniko na letališču. Takrat je tožil zaradi glavobola in je bil komaj pri zavesti," je pojasnil. Nato je doživel epileptični napad in umrl med prevozom v bolnišnico, je dodal Fadzil.

Mediji so pred tem poročali, da sta Kim Jong Nama na letališču zastrupili dve ženski z zastrupljenimi iglami.

Namestnik malezijskega premierja Hamidi je potrdil, da je Pjongjang zahteval posmrtne ostanke Kim Jong Nama, ter napovedal, da jih bo Malezija izročila Severni Koreji po koncu posmrtnih postopkov.

Truplo Kim Jong Nama je trenutno v bolnišnici v Kuala Lumpurju, potem ko so izvedli obdukcijo. Rezultati obdukcije še niso znani, je pa neimenovani malezijski predstavnik povedal, da so severnokorejski diplomati obdukciji nasprotovali.

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Jong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Jong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

Kim Jong Nam, najstarejši od treh sinov nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila, je nekoč veljal za najverjetnejšega predsednika Severne Koreje, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau in Jugovzhodni Aziji, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Kim Jong Nam je znan kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred časom pa je za nek japonski časnik dejal, da nasprotuje dinastičnemu prenosu oblasti v državi.

Če bo njegova smrt potrjena, bo Kim Jong Nam najvišji predstavnik, ki je umrl v času režima Kim Jong Una po usmrtitvi voditeljevega strica Jang Song Tsaeka decembra 2013. Tiskovna agencija Yohap poroča, da je Kim Jong Nama ščitila Kitajska in da bi njegova smrt lahko ohladila odnose med Severno Korejo in Kitajsko, njeno edino močnejšo zaveznico.