Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Priča: Sanader je pritiskal na agencijo za varstvo konkurence

Deli na:
Priča: Sanader je pritiskal na agencijo za varstvo konkurence

Foto: Reuters

V Zagrebu se je danes nadaljevalo sojenje bivšemu hrvaškem premieru Ivu Sanaderju v primeru domnevne podkupnine za prepustitev upravljavskih pravic v energetski družbi Ina madžarski naftni družbi Mol. Direktorica hrvaške agencije za varstvo konkurence Olgica Spevec je potrdila, da jo je Sanader klical pred odločitvijo agencije o Molu.

Po poročanju hrvaških medijev je Spevčeva preiskovalcem povedala, da je Sanader pritiskal nanjo, da bi Molu zagotovil večji vpliv v Ini. Kot je pojasnila danes, jo je takratni premier pred odločitvijo agencije o spremembi upravljavskih pravic v Ini opozoril, da gre za posel, ki je pomemben za Hrvaško.

Spevčeva je potrdila, da jo je Sanader po odločitvi agencije povabil na pogovor na vlado, da bi pojasnila, zakaj je agencija pogojevala prepustitev upravljavskih pravic v Ini s prodajo bencinskih črpalk Crobenza, ki so bile v lasti hrvaške družbe.

Poleg tega je dejala, da je agencija pisno opozorila vlado na dejstvo, da bo v nadzornem odboru Ine pet predstavnikov Mola ter trije predstavniki hrvaške vlade in predstavnik zaposlenih, potem ko je Mol že imel večino v upravnem odboru Ine.

"Srečanje je bilo precej nervozno, sicer pa nezadovoljstvo zaradi naše odločite ni bilo nenavadno. Kljub temu ni bilo ugodno, ko sva bili na eni strani mize s pravnico agencije, na drugi strani pa predstavniki vlade na čelu z njenim takratnim podpredsednikom Damirjem Polančecem ter predstavniki Mola in Ine," je dejala Spevčeva.


Spevčevo naj bi nato za nekaj minut v svojem kabinetu sprejel tudi Sanader, ki se je zanimal, "ali so rešili vse dvome". Zatem se je bivši premier opravičil za morebitne nevšečnosti, je še povedala Spevčeva. Kot je dodala, jo je Sanader večkrat klical glede določenih drugih odločitev in postopkov agencije.

Sanader je danes izjavil, da Spevčeva ni povedala resnice, ko je dejala, da jo je poklical, preden je agencija odločala o spremembah v Ini. Zanikal je, da bi prebral pismo, v katerem ga je agencija obvestila, da bo Mol dobil prevladujoč vpliv v Ini.

Sanaderjevi odvetniki so dejali, da omenjenega pisma agencija sploh ni poslala vladi, temveč so ga naknadno spisali in ponaredili datum, kar nameravajo tudi dokazati v nadaljevanju sojenja v primeru Mola.

Tožilstvo bremeni Sanaderja, da je prejel deset milijonov evrov podkupnine od Mola. Primer so združili z obtožnico za vojno dobičkarstvo zaradi domnevne provizije, ki naj bi jo Sanader prejel od avstrijske Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Sojenje bodo nadaljevali prihodnji teden, ko naj bi pričala Polančec in bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer.