Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pri prirejanju športnih izidov se "zavrti" 140 milijard evrov letno

Deli na:

V športnih prevarah oz. pri krojenju izidov zaradi dobičkov na stavnicah se na letni ravni "obrne" kar 140 milijard evrov. Samo lani so mednarodni nadzorni sistemi zaznali 308 večjih prevar, ki so posredno največja nevarnost za šport, trdi predsednik združenja evropskih loterij in prvi mož avstrijske loterije Friederich Stickler.

"Stavniška mafija uporablja vedno bolj pretkane načine. Vse bolj in bolj so profesionalni," je Stickler razkril na klavzuri avstrijskih časnikov na Tirolskem. Avstrijec trdi, da gre za globalni izziv za šport, saj slednji v zadnjih letih vse bolj postaja sestavni del prevar.

Posebej na udaru je nogomet, kjer so zabeležili 71 odstotkov vseh prevar. Trenutno pa kar v 51 članicah Mednarodne nogometne zveze potekajo preiskave zaradi domnevnih prevar. Posebej zaskrbljujoče je po mnenju Stickerja, da pri prevarah ne gre le za tekmovanja nižjega ranga, ampak so vanje vse bolj pogosto vključene prvoligaške tekme in celo reprezentančne. Kriminalna združenja po njegovem mnenju po celem svetu celo sistemsko iščejo športnike in sodnike, ki so pripravljeni sodelovati v prevarah.



Najbolj dejavna je mafija na azijskem trgu. Po celem svetu je bilo na različnih stavnicah v lanskem letu vloženih kar 600 milijard dolarjev, 130 milijard samo na spletnih stavnicah, ki so na azijskem trgu zelo razvite. Ob prevarah Stickler na stavnicah vidi tudi veliko nevarnost pranja denarja.

Nogomet, ki je najbolj na udaru, je že močno razvil različne sisteme za odkrivanje prevar. Drugače je v drugih športih, kjer so nevarnosti v tem trenutku še večje. Zadeva je po Sticklerjevem mnenju tako daleč, da je šport tik pred tem, da zaradi manipulacij na športnih igriščih izgubi navijače, gledalce in sponzorje. Odločneje bi se morale temu po robu postaviti tudi države, saj je za boj proti športnim prevaram po njegovem mnenju potrebna tudi stroga zakonska podlaga za kaznovanje vpletenih. Strickler pravi celo, da je čas, da se po vzoru Wade, ki se bori proti dopingu, ustanovi tudi mednarodna agencija za boj proti športnim prevaram.