profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prevent povzroča težave Volkswagnu

Deli na:
Prevent povzroča težave Volkswagnu

Foto: Getty Images

Po škandalu z goljufanjem na okoljskih testih se nemški avtomobilski koncern Volkswagen sooča z novimi težavami. Zaradi težav z dobaviteljema delov je namreč resno motena njegova proizvodnja v več nemških tovarnah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Težave so prizadele delo v več tovarnah, vključno z največjo v Wolfsburgu, kjer Volkswagen zaposluje okoli 60.000 ljudi. V četrtek so v koncernu dejali, da bodo morda prisiljeni začasno skrajšati delovnik okoli 20.000 delavcev v štirih tovarnah; za več dni naj bi zaustavili proizvodnjo golfov in passatov.

Po navedbah dpa sta sporna dobavitelja sestrski podjetji ES Automobilguss in Car Trim, ki sta del skupine Prevent DEV. Eno od podjetij proizvaja tekstilne in usnjene dele za notranjost avtomobilov, drugo pa dobavlja dele za menjalnike. Kaj je razlog spora, ni jasno.

"Volkswagnov dobavitelj je ustavil dobave delov, kar vodi k ozkim grlom v proizvodnji," je v četrtek sporočil Volkswagen. Prejšnji teden je sicer koncern dobil odločitev sodišča, v skladu s katerim bi mu dobavitelj moral začeti znova dobavljati dele, vendar pa slednji te odločbe ne spoštuje.

Včeraj je Volkswagnu prikimalo tudi sodišče v nemškem Braunschweigu, ki je presodilo, da je koncern že izpolnil vse zahtevane pogoje za dobavo manjkajočih delov. Dobavitelja zato kršita pogodbo, grozi pa jima do 250.000 evrov kazni.

Na dogajanje so se odzvali v družbi ES Automobilguss, kjer so zavrnili odgovornost za krizo pri Volkswagnu. "Tako kot doslej si prizadevamo za sporazumno rešitev s Volkswagnom in smo odprti za ustrezne predloge," je v sporočilu za javnost zapisal poslovodja Alexander Gerstung.

Z vidika obeh podjetij se je težava pojavila, ko je Volkswagen brez razloga in brez odpovednega roka odpovedal določena naročila, ne da bi za odpovedi zagotovil kakršno koli kompenzacijo. Zato sta bila dobavitelja po lastnih besedah "prisiljena zaustaviti dobavo".

Medtem pa je dogajanje že zaskrbelo prodajalce avtomobilov. "Prejeli smo prve klice strank, ki jih skrbi, da njihova vozila morda ne bodo pravočasno dobavljena," je dejal prodajalec volkswagnov Ernst-Robert Nouvertne.

Gre za nove težave Volkswagna, ki se še bori s posledicami škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Septembra lani je Volkswagen priznal, da je 11 milijonov dizelskih motorjev po svetu opremil s programsko opremo, ki je zagotavljala nižje izpuste umazanih plinov na uradnih testih. Zaradi tega se mu v številnih državah obetajo visoke kazni in tožbe tako oblasti kot tudi lastnikov vozil.