sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preprosto noro! Policija opazke rdečelascem obravnava kot zločin iz sovraštva

Deli na:
Preprosto noro! Policija opazke rdečelascem obravnava kot zločin iz sovraštva

Foto: iStock

Britanska policija je za Daily Mail priznala, da obravnava kot zločin iz sovraštva primera, ki sta povezana z opazkami zoper rdečelasce.

Policija v Essexu je povedala, da preiskuje obtožbi za kazniva dejanja zoper rdečelasce. Pravi, da je dojemanje zločinov iz sovraštva stvar percepcije. In ker se ji zdi, da je šlo v dveh primerih za zločin (verbalni) zoper ljudi, ki imajo rdeče lase, jih povsem resno obravnavajo kot kriminal. A ker barva las ne spada v kategorijo zločinov iz sovraštva (kot denimo vera, spol ali invalidnost), so lokalni prebivalci policijo obtožili zapravljanja časa in njihovega davkoplačevalskega denarja.

En primer naj bi se nanašal na zapis na Facebooku, ko je ena od uporabnic zapisala drugi »anoreksična rdečelasa prasica«, drugi pa na zapis »debela rdečelasa *****«. Vso zadevo je sprožil rdečelasi pevec skupine Simply Red Mick Hucknall, ko je opazke rdečelascem primerjal z rasizmom. Na Twitterju je sledilcem zapisal, naj skušajo besedo »rdečelasec« zamenjati z »črnec« ali »azijec«.

In v Sloveniji, se je že kdo norčeval z rdečelascev? Seveda. Celo aktivist Domen Savič, sicer programski svetnik RTV Slovenije, ki se je nedavno hvalil, koga vse je zaradi domnevne sovražnosti prijavil Twitterju (in policiji), da mu ukine račun. No, aprila lani je Savič na dopis ene od uporabnic Twitterja, češ »ti si človek brez duše, ne razumeš«, odvrnil: »WTF. Saj nisem rdečelasec :P«. Skratka, Saviča je bilo razumeti, da so rdečelasci brez duše. Zaradi tega tvita bi ga najbrž, če bi živel v grofiji Essex, preganjala policija.