volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preobrat v Srbiji: Vučić bo namesto Nikolića kandidiral za predsednika

Deli na:
Preobrat v Srbiji: Vučić bo namesto Nikolića kandidiral za predsednika

Foto: Bobo

Premier in predsednik SNS Aleksandar Vučić naj bi zamenjal predsednika Tomislava Nikolića, sicer prav tako člana SNS

Srbski premier Aleksandar Vučić bo kandidiral za predsednika države. Njegovo kandidaturo je včeraj soglasno potrdilo predsedstvo njegove Srbske narodne stranke (SNS), v petek pa naj bi ga potrdil tudi glavni odbor stranke, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predsednik SNS Vučić naj bi tako zamenjal Tomislava Nikolića, sicer prav tako člana SNS, ki pa, kot kaže, ni uspel prepričati članov predsedstva stranke, da bi ga ponovno predlagali kot kandidata stranke za predsednika. Nikolić je pred tem tudi napovedal, da se ne bo potegoval za položaj predsednika države, če bo stranka za kandidata izbrala Vučića. Nekateri mediji že komentirajo, da to pomeni, da je Nikolić "politično odpisan".

Predsedstvo stranke je sicer v sporočilu, v katerem je sporočilo odločitev o Vučiću kot predsedniškem kandidatu, slednjemu še naročilo, da mora "zagotoviti enotnost države" in nadaljevati pogovore s sedanjim predsednikom. V zadnjem času sta se Vučić in Nikolić sicer razšla, v prvi vrsti zaradi slabe javnomnenjske podpore, ki jo Nikoliću kažejo ankete in zaradi česar je Vučić opozarjal, da "obstaja veliko tveganje, da Srbija izgubi vse", je poročal srbski Blic.



Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi Vučić na predsedniških volitvah lahko zmagal že v prvem krogu, medtem ko je priljubljenost Nikolića manjša in bi bil lahko v drugem krogu tudi poražen. Zaenkrat sta sicer kandidaturo iz opozicije napovedala nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Vučić naj bi sicer Nikoliću ponudil nadaljevanje sodelovanja v neki drugi obliki, vendar ga je slednji zavrnil, je še poročal Blic ob sklicevanju na dobro obveščen vir. Srbski mediji so sicer v minulih dneh poročali, da naj bi si Nikolić želel postati veleposlanik v Rusiji, vendar pa da ni jasno, ali je ta ideja možna in uresničljiva.

Prav tako še ni povsem jasno, ali bodo imeli skupaj s predsedniškimi tudi parlamentarne volitve ali pa bi parlament izbral novega premierja. Blic je med drugim poročal, da naj bi Vučića na položaju premierja zamenjal sedanji zunanji minister Ivica Dačić, sicer član stranke socialistov (SPS).