nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskava, ker so otroci sodelovali na borčevski proslavi in poveličevali Tita

Deli na:
Preiskava, ker so otroci sodelovali na borčevski proslavi in poveličevali Tita

Foto: Bobo

Hrvaška varuhinja pravic otrok Ivana Milas Klarić je od ministrstva znanosti, izobraževanja in športa zahtevala preiskavo zaradi zlorabe otrok v politične namene na partizanski proslavi v Srbu 27. julija. Otroci iz osnovne šole Bobota so namreč na proslavi recitirali krvave partizanske pesmi.

V začetku avgusta so članice zadrske zveze žensk v domovinski vojni od varuhinje otrokovih pravic zahtevale, naj sproži preiskavo zaradi zlorabe otrok v politične namene. Otroci osnovne šole Bobota so namreč sodelovali na partizanski proslavi v Srbu, kjer jo južni sosedje slavili obletnico začetka upora. Osnovnošolci so bili prisiljeni poveličevati Titov režim ter recitirati partizanske in komunistične pesmi, med drugim: »Če te nekdo vpraša za partijo in Tita, mu ti odgovori, da smo mi Titovi borci prihodnosti, da bo moj oče našel še boljši top, s katerim bo tolkel po sovražniku, da bo moj oče s sekiro tolkel po glavi krvnika.«

Zveza žensk domovinske vojne zahteva obsodbo tovrstne zlorabe otrok, zaščito otrok pred takimi zlorabami in kazen za organizatorja proslave. »Zahtevamo, da osnovnošolci dobijo prave informacije o Titovem zločinskem komunističnem režimu, ki sta ga obsodila tako Evropska unija kot hrvaški sabor. Civilizacijsko in skladno z evropskimi vrednotami je nesprejemljivo, da se poveličujejo zločinski komunistični in drugi podobni režimi,« so zapisale članice zveze, poroča več hrvaških medijev. Dodale so, da so globoko zaskrbljene za psihično stanje otrok, ki so bili prisiljeni, da izgovarjajo besede, kot so top, sekira, Tito in partija. »To ne more ostati brez posledic,« še menijo.

Varuhinja otrokovih pravic se je že odzvala in zahtevala od pristojnega ministrstva preiskavo. Ravnateljica osnovne šole Bobota Ljubica Vukajlović se brani, da je bila takrat na počitnicah v Nemčiji in da ne ve, zakaj so bili na proslavi osnovnošolci njene šole. S tako zlorabo se tudi sama ne strinja. »Devetnajst let vodim šolo in sram me je, da se otroci izkoriščajo v politične namene,« je dejala.

Na partizanski proslavi v Srbu je bilo polno zastav nekdanje socialistične republike in države ter komunističnih simbolov.

»Otroci ne morejo razumeti konteksta proslave, na kateri so sodelovali, prav tako ne zmorejo oceniti vliva politike in biti do njega kritični,« je v dopisu ministrstvu zapisala varuhinja otrokovih pravic.