tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskava katastrofe Germanwings: Kopilot Lubitz edini odgovoren

Deli na:
Preiskava katastrofe Germanwings: Kopilot Lubitz edini odgovoren

Foto: Facebook

Nemško tožilstvo je končalo preiskavo strmoglavljenja letala nemške letalske družbe Germanwings v francoskih Alpah marca 2015.

Ugotovili so, da kopilot Andreas Lubitz edini nosi odgovornost za strmoglavljenje, je danes sporočilo tožilstvo v Düsseldorfu.

"Preiskava ni prinesla zadostnih dokazov za krivdo še živečih ljudi, povezanih z nesrečo Germanwingsa," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik tožilstva Christoph Kumpa.

Lubitz je marca 2015 namerno strmoglavil letalo hčerinske družbe Lufthanse, ki je bilo na poti iz Barcelone v Düsseldorf, pri tem pa je v ubil še preostalih 149 ljudi na krovu.

27-letnik je bil pred pridobitvijo pilotske licence na zdravljenju zaradi samomorilskih nagnjenj, vendar pa zdravniki tega zaradi zaupnosti podatkov niso smeli sporočiti njegovemu delodajalcu in oblastem.

Nemški zdravniki so že pred tem vložili tožbo proti zdravniški službi Lufthanse in zveznemu uradu za letalski promet, v kateri trdijo, da bi lahko preprečili strmoglavljenje. Tožba, ki so jo vložile družine žrtev, pa je doletela tudi ameriško letalsko šolo, v kateri se je Lubitz šolal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na njegovih elektronskih napravah so sicer našli več dokazov, da je teden dni pred strmoglavljenjem iskal informacije o samomorilskih metodah in mehanizmih za zapiranje pilotske kabine.