zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsedniški kandidat ameriških libertarcev postal Gary Johnson

Deli na:
Predsedniški kandidat ameriških libertarcev postal Gary Johnson

Foto: garyjohnson2016.com

Člani libertarne stranke ZDA (Libertarian Party) so na konvenciji, ki je ta konec tedna potekala v Orlandu na Floridi, svojo predsedniško nominacijo podelili Garyju Johnsonu. Johnson je na volitvah kandidiral že leta 2012. V stranki upajo, da bodo na račun nezadovoljstva nad izbiro Donalda Trumpa na tokratnih volitvah bolj uspešni.

Na konvenciji so tokrat prvič v zgodovini sodelovali delegati iz vseh 50 zveznih držav. Za nominacijo se je potegovalo 18 kandidatov, Johnson pa je zmago osvojil v drugem krogu glasovanja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Govorim resnico, nisem lažnivec," je dejal Johnson, ki vztraja, da bo njegov odkrit pristop pritegnil volivce, ki niso zadovoljni nad izbiro Donalda Trumpa pri republikancih in tudi Hillary Clinton pri demokratih.

Libertarna stranka je po moči tretja politična stranka v ZDA, čeprav precej za republikansko in demokratsko. Johnson je na volitvah leta 2012 osvojil le odstotek vseh glasov in ni vplival na razplet tekme med Barackom Obamo ter Mittom Romneyjem.

Tokrat bo morda drugače, čeprav si analitiki niso edini, komu bo Johnson letos ukradel več glasov. Načela stranke so večinoma bližja republikanskim, čeprav deloma kar zadeva nacionalno varnost in ameriško zunanjo politiko spet bližja demokratski levici. Bistvena filozofija stranke je čim manj države. Johnson si med drugim prizadeva za ukinitev davka na dohodek.

Na konvenciji stranke, ki je od začetka letošnjega leta svoje članstvo povečala za 30 odstotkov na več kot 400.000, se je zbralo 985 delegatov iz vseh 50 držav. V primerjavi z demokratsko, ki ima več kot 40 milijonov članov, in republikansko stranko z okrog 30 milijoni člani, so svobodnjaki majhni, vendar pa je Johnson dejal, da je bilo letos čutiti veliko več energije.

Če želi Johnson dejansko vplivati na potek volitev, mora v anketah dobiti najmanj 15 odstotkov glasov. To bi ga namreč uvrstilo na televizijska soočenja. Leta 1992 je vodja reformne stranke Ross Perot pomagal do izvolitve Billa Clintona, ker je večino glasov odvzel Georgeu Bushu starejšemu.