pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik bo vračal milijone, ki jih je zapravil za luksuzno prenovo zasebne rezidence

Deli na:
Predsednik bo vračal milijone, ki jih je zapravil za luksuzno prenovo zasebne rezidence

Foto: Getty Images

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma se je včeraj opravičil za afero v zvezi z luksuzno prenovo njegove zasebne rezidence in napovedal, da bo spoštoval odločitev ustavnega sodišča ter vrnil del porabljenega denarja. Ob tem je zatrdil, da ni namerno kršil ustave, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, je deloval v dobri veri, a na podlagi napačnega pravnega nasveta. "Želim poudariti, da nikoli nisem namerno ali zavestno kršil ustave," je dejal v televizijskem nagovoru. Dodal je, da je afera izzvala veliko nezadovoljstva in zmede, za kar se je opravičil tako v svojem imenu kot v imenu vlade.

Gre za afero, znano kot zadeva Nkandla, kot je ime predsednikovi rezidenci. Zuma jo je prenovil z davkoplačevalskim denarjem, saj naj bi bil cilj izboljšati varnost tega domovanja na vzhodu države. A obnovitvena dela, ki so stala okoli 20 milijonov evrov, so med drugim vključevala tudi postavitev bazena, kokošnjaka in hleva, amfiteatra ter sprejemnega centra za obiskovalce.

Afera 73-letnega Zumo obremenjuje že štiri leta. Opozicijski poslanci so ga med nastopi v parlamentu redno prekinjali z vzkliki Vrni denar! Južnoafriško ustavno sodišče ga je v četrtek zaradi afere spoznalo za krivega kršitve ustave in odredilo, naj predsednik v 45 dneh vrne vsoto, kot jo bo določila državna blagajna. Ta vsota mora pokriti stroške del v Nkandli, ki niso bila povezana z varnostjo.

Glavna opozicijska stranka v Južni Afriki, Demokratično združenje (DA), ki se je skupaj z levičarsko stranko EFF v zvezi z afero tudi obrnila na ustavno sodišče, je ob objavi sodbe napovedala sprožitev postopka za odstavitev predsednika.

Zuma je sicer vpleten še v nekaj drugih škandalov. Zadnji se nanaša na družino bogatega poslovneža indijskega porekla, ki naj bi imela velik vpliv na Zumo in naj bi bila vpletena v imenovanje ključnih ministrov.