mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred recesijo

Deli na:

Svetovno gospodarstvo je po ocenah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) na robu recesije, za katero stoji finančna kriza, ki se najverjetneje ne bo končala do konca leta 2010. IMF je zato v polletnem poročilu znižal napovedi o gospodarski rasti; za letos napoveduje 3,8-odstotno, za 2009 pa triodstotno rast.

Svetovno gospodarstvo je po ocenah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) na robu recesije, za katero stoji finančna kriza, ki se najverjetneje ne bo končala do konca leta 2010. IMF je zato v polletnem poročilu znižal napovedi o gospodarski rasti; za letos napoveduje 3,8-odstotno, za 2009 pa triodstotno rast.

IMF tako za letos in prihodnje leto napoveduje najbolj umirjeno rast svetovnega gospodarstva po letu 2002, poročajo tuje tiskovne agencije. Sklad je krepko znižal napoved iz julija letos, ko je za 2008 napovedal 4,1-odstotno rast, za 2009 pa 3,9-odstotno rast.

Izpostaviti velja, da je rast svetovnega gospodarstva pod tremi odstotki že obravnavana kot recesija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško gospodarstvo bo letos po napovedih IMF raslo po 1,6-odstotni stopnji, prihodnje leto pa bo rast le 0,1-odstotna. Za Japonsko IMF za letos napoveduje 0,7-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 0,5-odstotno. Območje evra bo letos zabeležilo 1,3-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa naj bi ta znašala le 0,2 odstotka. IMF Italiji, Španiji in Veliki Britaniji že napoveduje recesijo.

Razvita gospodarstva bodo letos po napovedih IMF rasla po 1,5-odstotni stopnji, v letu 2009, ko bodo finančne institucije nastopile obdobje bolečega prestrukturiranja, pa bo rast 0,5-odstotna. Niti eno od sedmih največjih gospodarstev na svetu v 2009 ne bo beležilo več kot enoodstotno rast.

Kot opozarja IMF, bo finančna kriza krepko zmanjšala potrošnjo, kreditna sposobnost pa bo tudi v prihodnjem letu okrnjena. Manjše povpraševanje v razvitih državah in naraščajoči nemir na trgih pa zmanjšujeta rast in produktivnost v razvijajočih se azijskih gospodarstvih.

Najbolj zahteven politični izziv izredno raznolike azijske regije je, kako odgovoriti na svetovne gospodarske pretrese in pešajoče gospodarstvo, ne da bi ob tem pozabili krotiti inflacijo, ki jo poganjajo visoke cene hrane in energije.

Kitajska je v prvem letošnjem polletju zabeležila 10,5-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je bila rast v letu 2007 12-odstotna. Letos bo kitajsko gospodarstvo po napovedih IMF raslo po 9,7-odstotni, prihodnje leto pa po 9,3-odstotni stopnji.

Indija bo letos zabeležila 7,9-odstotno rast, v letu 2009 pa 6,9-odstotno gospodarsko rast, medtem ko je bila rast v lanskem letu 9,3-odstotna.