palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred obiskom Merklove naj bi Turki "počistili" begunsko taborišče

Deli na:
Pred obiskom Merklove naj bi Turki "počistili" begunsko taborišče

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans so včeraj ob izredno strogih varnostnih ukrepih obiskali begunsko taborišče pri Gaziantepu na jugovzhodu Turčije, da bi se na lastne oči prepričali, kako se izvaja sporazum EU s Turčijo za zajezitev begunske krize.

Trojico visokih gostov je v begunskem taborišču Nizip, ki leži kakšnih 40 kilometrov vzhodno od Gaziantepa v bližini meje s Sirijo, sprejel turški premier Ahmet Davutoglu, vse štiri pa je s cvetjem pozdravila skupina beguncev, oblečena v tradicionalne noše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obisk Merklove, Tuska, Timmermansa in tudi Davutogluja poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi. Konvoj, ki je politike peljal od letališča v Gaziantepu do begunskega taborišča, je bil močno zastražen, v zraku pa so ga spremljali tudi trije vojaški helikopterji, navaja dpa.

Gaziantep sicer leži v istoimenski pokrajini, kjer je po poročanju dpa begunce videti na vsakem koraku. V begunskem taborišču Nizip naj bi bilo po poročanju britanskega BBC nameščenih okoli 5000 beguncev, od tega okoli 1900 otrok. A človekoljubne organizacije opozarjajo, da je bilo pred obiskom Merklove, Tuska in Timmermansa taborišče "počiščeno".

Obisk trojice je namenjen predvsem oceni, v kakršnih razmerah živijo begunci v Turčiji, pregledu uresničevanja marčnega dogovora med EU in Turčijo ter pogovoru z Davutoglujem o nadaljnjih korakih.

Dogovor med EU in Turčijo predvideva, da bo Turčija v zameno za šest milijard evrov, vizumsko liberalizacijo in obnovitev pogajanj z EU sprejemala neregularne migrante, ki bi prišli iz Turčije na grške otoke. Predvsem Merklova se je zavzela za ta dogovor, ki naj bi zaustavil migrantski tok proti Evropi.

Merklova je zaradi tega tudi tarča ostrih kritik doma, ker da je EU s tem sporazumom Turčiji preveč popustila in v zameno dobila premalo.

Poleg tega se v zadnjih dneh število prišlekov na grške otoke znova krepi. Če v prejšnjih tednih praktično ni bilo novih migrantov, so jih minuli teden znova našteli po 150 na dan. Poleg tega turški politiki nakazujejo nove in nove pogoje za izpolnjevanje dogovora, kot je npr. izjava Davutogluja, da pričakuje vizumsko liberalizacijo, torej prost vstop turških državljanov na območje EU brez vizumov že do junija.

Sporazum pa na drugi strani kritizirajo tudi človekoljubne organizacije, ki opozarjajo, da EU ne bi smela vračati beguncev nazaj v Turčijo, ki da ni varna država. "Namesto da so si ogledovali počiščeno begunsko taborišče, bi morali evropski voditelji pogledati preko novega turškega zidu na meji, kjer se je na sirski strani nabralo na tisoče Sircev z vojnih območjih," je za dpa dejala Judith Sunderland iz Human Rights Watch.

"Kar bi morala Angela Merkel prinesti iz Turčije, niso nasmehi na fotografijah, ampak jekleno trdne garancije, da bodo turške oblasti prenehale pošiljati begunce nazaj v njihove države porekla in začele učinkovito izvajati azilno zakonodajo," pa je dejal John Dalhuisen iz Amnesty International.