Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Praznovanje 1. maja v svetu zaznamovali protesti

Deli na:
Praznovanje 1. maja v svetu zaznamovali protesti

Foto: Reuters

Ob mednarodnem prazniku dela so po vsem svetu pripravili tradicionalna zborovanja in protestne shode. v Zagrebu se je na sindikalnem protestu zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so zahtevali spremembo vladne ekonomske politike. V Carigradu so se protestniki spopadli s policijo, v Grčiji pa je potekala 24-urna splošna stavka.

Približno 20.000 protestnikov se je danes zbralo na osrednjem zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića, s katerega so poslali opozorilo levosredinski vladi, naj nemudoma spremeni svojo ekonomsko politiko ali pa naj odstopi. Prvomajske proteste pod geslom "Spremenite smer" je organiziralo pet največjih hrvaških sindikatov, ki imajo 400.000 članov.

Nagovore sindikalnih vodij, ki so se začeli opoldne, so prekinjali glasni žvižgi zbranih na vsako omembo imena hrvaškega premiera Zorana Milanovića. Pozvali so k enotnosti sindikatov in državljanov, vlado pa so obtožili, da je s svojo ekonomsko politiko izdala vse delavce in državljane, vključno s člani vladajoče SDP.

Vladi so sporočili, naj spremeni svojo ekonomsko politiko v prid delavcem in vsem državljanom ter naj ustvarja nova delovna mesta, ker bodo v nasprotnem po vstopu države v Evropsko unijo 1. julija na še množičnejših protestih zahtevali predčasne volitve.

Proteste sindikatov so podprli tudi katoliška cerkev na Hrvaškem, združenja veteranov ter številne nevladne organizacije in opozicijske stranke, kot sta HDZ in laburisti, vendar njihovih članov ni bilo med govorci. Poleg številnih sindikalnih zastav in transparentov so vihrale tudi anarhistične zastave.

V turškem Carigradu so se protestniki, ki so se kljub prepovedi namenili na trg Taksim, kjer so želeli demonstrirati ob prazniku dela, spopadli s policijo. Ta je uporabila vodni top in solzivec.

Carigrajske oblasti so proteste na znamenitem trgu Taksim prepovedale, da bi se izognili morebitnim težavam v luči obnovitvenih del, ki tam potekajo od lanskega novembra. Taksim ima sicer kot lokacija velik simbolni pomen, zato se je kljub prepovedi proti trgu odpravila večja množica protestnikov in se spopadla s policisti, ki so ji blokirali dostop.

Protestniki so v policiste metali kamenje in vzklikali: "Smrt fašizmu! Naj živi 1. maj!" Proteste so sicer sklicale stranke turške levice in sindikati. V spopadih je bilo poškodovanih okoli 30 oseb, večinoma policisti, policija pa je aretirala 72 ljudi, so sporočile oblasti.

V Grčiji je na praznik dela potekala 24-urna splošna stavka proti vladnim varčevalnim ukrepom. Zaradi stavke je bil močno moten javni promet po vsej državi. Trajekti so ostali v pristaniščih, obstal je tudi železniški promet, bolnišnice pa nudijo le najnujnejšo zdravstveno oskrbo.

Največja sindikata javnega in zasebnega sektorja GSEE in ADEDY sta danes v središču Aten organizirala zborovanje, ki se ga je po ocenah policije udeležilo okoli 5000 ljudi. Protest ob prazniku dela, ki je minil bolj ali manj mirno, je bil uperjen proti načrtom vlade, da do konca prihodnjega leta odpusti 15.000 javnih uslužbencev ter dodatno zniža plače in pokojnine.

V Berlinu se je policija spopadla s protestniki, ki so poskušali preprečiti prijavljene demonstracije neonacistične stranke NPD. Med drugim so proti njim uporabili vodni top in solzivec.


Demonstracij NPD v četrti Schöneweide se je udeležilo okoli 480 privržencev stranke, nasproti pa ji je stalo okoli 2000 ljudi, ki so se zbrali pod okriljem iniciative 1. maj brez nacizma. Ulice Berlina je sicer varovalo okoli 7000 policistov iz več nemških zveznih dežel, priče pa so vzdušje opisovale kot napeto.

Nemiri so v Berlinu za 1. maj že stalnica. Že v noči na sredo so se v nemški prestolnici odvile demonstracije, na katerih je bilo ranjenih sedem policistov, 17 ljudi pa so aretirali.

Papež Frančišek je ob prazniku dela svetovne voditelje pozval k ustvarjanju delovnih mest. Brezposelnost je posledica gospodarskega razmišljanja, ki ne upošteva socialne pravičnosti, je dejal v Vatikanu.

"Politike pozivam, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da znova spodbudijo trg dela," je na redni tedenski splošni avdienci danes dejal papež. "Delo je osnova za dostojanstvo," je poudaril.

"Mislim na težave na trgu dela v številnih državah. Mislim na ljudi, ne le na mlade, ki so pogosto brezposelni zaradi gospodarskih konceptov družbe, ki temeljijo na sebičnem dobičku zunaj meja socialne pravičnosti," je dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obudil tradicijo iz obdobja Sovjetske zveze in na praznik dela prvič znova nagradil "delavske junake". Nagrado je podelil petim posameznikom, med katerimi sta tako vrhunski skladatelj Valerij Gergijev kot tudi nadpovprečno produktiven sibirski rudar.

Nagrado Junak dela so si po besedah Putina prislužili tisti, ki so "prinesli slavo svoji domovini z delom". "Nagrada delavski junak je še en korak k vzpostavljanju ... močnih vezi med različnimi obdobji in generacijami," je ob tem poudaril Putin.

Pet nagrajencev je danes v Sankt Peterburgu prejelo medalje v obliki zvezde, narejene iz 15,25 grama čistega zlata. Gre za kopije medalje Junak socialističnega dela, ki so jo med letoma 1939 in 1991 podeljevali sovjetskim delavcem. Nagrajenci so prejeli še posebno listino ter svileno rusko zastavo, pripadla pa jim je tudi pravica, da jim v domačem mestu postavijo doprsni bronasti kip.

Protestnike v indonezijskem mestu Surabaya, ki so se zbrali na demonstracijah ob 1. maju, pa je presnetila skupina policistk, ki je izvedla znameniti ples na skladbo Gangnam Style južnokorejskega zvezdnika Psyja.

Več tisoč protestnikov je zajel val navdušenja, ko je okoli 80 policistk v temnomodrih uniformah zaplesalo na popularni hit. Kakšnih 5000 jih je celo plesalo skupaj z njimi.

Veselo vzdušje na protestih je bilo sicer v nasprotju z demonstracijami drugod po državi. V Džakarti je boljše pogoje za delo in višje plače zahtevalo okoli 55.000 ljudi.