Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Posredovanje Vatikana zaleglo: Maduro se pogovarja z opozicijo

Deli na:
Posredovanje Vatikana zaleglo: Maduro se pogovarja z opozicijo

Foto: Arhiv Reporterja

Venezuelska vlada in opozicija sta danes dosegli dogovor o poteku pogovorov za rešitev politične krize, ki pesti Venezuelo, je danes sporočil predstavnik Vatikana, ki se je udeležil srečanja, Claudio Maria Celli. Pogovori se bodo začeli 11. novembra.

Srečanja, ki je potekalo v nedeljo, so se udeležili venezuelski predsednik Nicolas Maduro in predstavniki desnosredinske opozicije, med katerimi je bil tudi vodja opozicijske skupine MUD Jesus Torrealba. Prvo srečanje po tistem, ko je opozicija januarja prevzela večino v venezuelskem parlamentu, je potekalo pod pokroviteljstvom Vatikana in Unije južnoameriških držav (Unsaur).

Po besedah Cellija bodo na pogovorih razpravljali o štirih temah. Prva bo obsegala spoštovanje vladavine prava in suverenosti vlade, druga človekove pravice in spravo, tretja gospodarske in socialne zadeve, četrta pa vzpostavitev zaupanja in načrt za izvedbo volitev.

"S ciljem ohranjanja in varovanja ozračja miru in složnosti sta se vlada in opozicija zavezali k zmanjšanju agresivnosti tona v političnih pogovorih," je še dejal predstavnik Vatikana, ob katerem je bil tudi generalni sekretar Unasurja in nekdanji kolumbijski predsednik Ernesto Samper.

Opozicija si sicer prizadeva za odhod predsednika, ki ga krivijo za eno najhujših gospodarskih kriz v zgodovini Venezuele. Za referendum, na katerem bi glasovali o njegovem odhodu, so že začeli zbirati podpise, a je državna volilna komisija minuli teden zbiranje ustavila. Predstavniki opozicije so zatem napovedali množične proteste.

Če bi opoziciji uspelo zbrati zadostno število podpisov, bi referendum potekal sredi prvega četrtletja prihodnjega leta, najhitreje v februarju. Opozicija je sicer upala na referendum pred 10. januarjem, da bi tako lahko dosegli predčasne volitve, če bi Maduro na tem referendumu izgubil. Zdaj pa četudi bi bil na podlagi referendumske odločitve odpoklican, bi v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve možne le, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. To pomeni, da bo socialistična oblast v Venezueli v vsakem primeru ostala še do leta 2019.