900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bruslju so "mrcvarili" evropskega komisarja

Deli na:
V Bruslju so "mrcvarili" evropskega komisarja

Günther Oettinger (foto: Getty Images) - Foto: Getty Images

Evropski komisar Günther Oettinger je v težavah zaradi izjav o Kitajcih, istospolno usmerjenih in ženskah.

Nemec Günther Oettinger je včeraj evropske poslance na zaslišanju v Bruslju prepričeval, da je kljub spornim izjavam o Kitajcih, istospolno usmerjenih in ženskah prava oseba za prevzem novega komisarskega resorja - za proračun in človeške vire. Znova se je opravičil za sporne izjave in obljubil, da si bo prizadeval za enakopravnost spolov.

Oettinger je evropski komisar že drugi mandat. V prvem je bil v Evropski komisiji pod vodstvom Portugalca Joseja Manuela Barrosa pristojen za energijo, v drugem mu je Jean-Claude Juncker namenil portfelj o digitalni družbi.

Po odstopu Bolgarke Kristaline Georgieve pa naj bi prevzel resor za proračun in človeške vire. Njegovo pripravljenost na to nalogo so včeraj preverili člani treh odborov Evropskega parlamenta - za proračun, proračunski nadzor in pravne zadeve.

Oettinger je že večkrat dvignil prah s ponesrečenimi izjavami, nazadnje lani jeseni v govoru v Hamburgu, ko je Kitajce opisal kot "poševnooke" in goljufive, o ženskah pa je dejal, da ne bi zmogle doseči najvišjih položajev brez prednostnih kvot.

Te izjave iz preteklosti so ga preganjale tudi včeraj na zaslišanju. Za sporne izjave v Hamburgu se je še enkrat opravičil, češ da ni bil njegov namen kogar koli prizadeti, ter zagotovil, da ne bo dovolil nikakršne diskriminacije.

Zatrdil je, da podpira spolno uravnoteženo javno upravo EU in da je popolnoma zavezan cilju 40 odstotkov žensk v upravah podjetij do konca leta 2019. Izpostavil je tudi, da je kot komisar za digitalno družbo imenoval ženske na vodstvene položaje.

V minulih mesecih je bil Oettinger pod drobnogledom javnosti tudi zaradi spornega potovanja z zasebnim letalom v Budimpešto na sestanek z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, pri katerem po mnenju komisije sicer ni šlo za navzkrižje interesov.

Na vprašanja o svojih spodrsljajih in proračunskih temah je odgovarjal s suverenostjo večkratnega komisarja, evropski poslanci pa so se odzivali različno. Nekateri so ga hvalili, drugi so ga kritizirali zaradi premalo konkretnih odgovorov.



Oettinger je obljubil, da bo nadaljeval delo predhodnice Georgieve in da si bo prizadeval za proračun, usmerjen v rezultate - tako da se bo evropski denar namenjal za tiste projekte, za katere ga je mogoče porabiti učinkoviteje kot denar iz nacionalnih blagajn.

Bivši komisar za proračun, sedaj evropski poslanec Janusz Lewandowski mu je v pričakovanju vmesnega pregleda večletnega proračunskega okvira zastavil aktualno vprašanje o prihodnosti ureditve lastnih virov. Sam je leta 2011 kot novi lastni vir predlagal evropski davek na finančne transakcije, a ideja ni prodrla.

Približno 70 odstotkov lastnih virov za evropski proračun predstavljajo prihodki iz naslova bruto nacionalnega dohodka članic, po približno 13 odstotkov pa carinske in kmetijske dajatve ter viri iz naslova DDV.

Oettinger je poudaril, da je treba priskrbeti zelo dobre argumente za povečanje lastnih virov in da je idealen čas za to, da se poišče nove vire. Med možnostmi je omenil davek na finančne transakcije ali neke vrste okoljski davek.

V razpravi je sodelovala tudi evropska poslanka Patricija Šulin (EPP/SDS), ki je izpostavila pomen dialoga z državljani in komisarja vprašala, kako vidi prihodnost programov, kot je Evropa za državljane, namenjenih za spodbujanje vloge državljanov pri razvoju EU.

Takoj po zaslišanju so se sestali koordinatorji vseh treh odborov, ki bodo podali svoje mnenje o Oettingerjevi pripravljenosti na prevzem novega položaja in jo posredovali voditeljem političnih skupin v Evropskem parlamentu. Njihova odločitev se pričakuje v sredo.

Evropski parlament sicer ne more zavrniti posameznega komisarja, temveč le celotno komisijo. Se je pa v preteklosti že zgodilo, da so zaradi pomislekov parlamenta kandidati umaknili svoje kandidature ali pa jim je predsednik poveril druga področja dela.

Na primer, jeseni 2014 je od kandidature odstopila slovenska komisarska kandidatka Alenka Bratušek, potem ko je zaradi neprepričljivega nastopa na zaslišanju dobila negativno oceno Evropskega parlamenta.