Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poskus požiga sinagoge na Švedskem

Deli na:
Poskus požiga sinagoge na Švedskem

Sinagoga v Göteborgu. - Foto: wikimedia.com

Skupina zamaskiranih neznancev je v soboto pozno zvečer odvrgla goreče predmete na sinagogo v švedskem mestu Göteburg, so poročali tamkajšnji mediji. Ognjeni zublji se niso razširili, saj je rahlo deževalo, je sporočil prvi mož judovske skupnosti v drugem največjem švedskem mestu Allan Stutzinsky.

Incident se je zgodil, ko se je v sinagogi zabavala skupina mladih. Ti se so po napadu za kratek čas skrili v klet zgradbe, je sporočila policija.

Po navedbah policije so napadalci na sinagogo odvrgli molotovko. V povezavi z napadom so aretirali tri osebe. "Primer še preiskujemo in ne moremo komentirati, ali so (osumljenci) podali kakšen motiv," je sporočila predstavnica göteburške policije Ulla Brehm, ki ni želela razkriti nobenih podrobnostih o osumljencih.

Policija napad za zdaj preiskuje kot poskus požiga, vendar pa predstavnica policije ni izključila možnosti drugih kaznivih dejanj, kot je zločin iz sovraštva.

Po poročanju medijev je bilo na prizorišču v času napada videti okoli deset mlajših oseb.

Vodilni švedski politiki, med njimi premier Stefan Lofven in predsednica göteburškega mestnega sveta Ann-Sofie Hermansson, so obsodili napad in se zavzeli, da je treba storilce pripeljati pred roko pravice.

Švedska policija je po incidentu okrepila varnostne ukrepe tudi v okolici sinagog v drugih švedskih mestih.

Poskus požiga se je zgodil nekaj ur po protestu v Stockholmu proti odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Dogodek je potekal večinoma mirno, so pa protestniki zažgali izraelsko zastavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dogodki zadnjih dni med Trumpom in Izraelom ter spor med Izraelom in Palestino - takšne stvari vedno vodijo v večje napetosti," je komentiral Stutzinsky.