Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Portoričani na referendumu zahtevali status 51. zvezne države ZDA

Deli na:
Portoričani na referendumu zahtevali status 51. zvezne države ZDA

Foto: Profimedia

V Portoriku se je v nedeljo na referendumu pol milijona volivcev izreklo, da ozemlje postane 51. zvezna država ZDA.

Okoli 7600 jih je bilo za neodvisnost oziroma svobodno povezavo z ZDA, okoli 6700 pa jih je podprlo sedanji status odvisnega ozemlja.

Volilna udeležba je bila sicer le 23-odstotna, kar 97 odstotkov udeležencev pa je podprlo, da bi Portoriko postal 51. zvezna država ZDA.

To je bila najnižja volilna udeležba od leta 1967. V Portoriku so doslej pripravili že štiri podobne referendume o spremembi statusa, nazadnje leta 2012, ko je 54 odstotkov udeležencev glasovalo za spremembo, vendar rezultat glede tega, kakšna naj bo sprememba, ni bil jasen.

Nedeljski referendum je potekal na stoto obletnico podelitve ameriškega državljanstva prebivalcem otoka in je bil znova nezavezujoč. Opozicijske stranke so ga bojkotirale, rezultate pa mora potrditi ameriški zvezni kongres, kar pa glede na udeležbo menda ne bo uspelo.



Guverner Portorika Pedro Rossello je obljubil, da bo pritiskal naprej in namerava ustanoviti posebno komisijo za kongresno potrditev izida. "V vsaki demokraciji volja večine udeležencev volilnega procesa prevlada in Washington ne more zahtevati demokracije v drugih delih sveta, obenem pa zanemariti legitimno pravico do samoodločbe Portorika," je sporočil Rossello.

Portoriko ima zanimiv status v ZDA. Njegovi prebivalci imajo ameriško državljanstvo, vendar pa ne smejo voliti na predsedniških volitvah. Imajo pravico do enega predstavnika v predstavniškem domu zveznega kongres, vendar le z omejeno volilno pravico. Portoričani ne plačujejo zveznega davka in zaradi tega dobijo iz Washingtona manj denarja.

Obenem plačujejo zvezne prispevke za pokojnino in zdravstveno varstvo upokojencev medicare ter lokalne davke. Hrana na otoku je 22 odstotkov dražja od povprečja v ZDA, javne službe Portoričane stanejo 64 odstotkov več, ozemlje je deset let v hudi recesiji in ni čudno, da se je v tem času v ZDA s trebuhom za kruhom odselilo pol milijona ljudi.

Na otoku živi 2,3 milijona ljudi, stopnja brezposelnosti pa je 12-odstotna. Zaradi krize in visoke zadolženosti so ljudem naložili nove davke. Nasprotniki statusa zvezne države ZDA menijo, da bo Portoriko s tem izgubil kulturno identiteto, pa še več bo moral plačati v zvezno davčno blagajno. Zagovorniki pravijo, da bi obenem tudi dobili več denarja nazaj iz Washingtona.