zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poročilo: Soros z denarjem ameriške vlade destabilizira Makedonijo

Deli na:
Poročilo: Soros z denarjem ameriške vlade destabilizira Makedonijo

Foto: Profimedia

Združene države Amerike so Sorosovim organizacijam namenile milijone dolarjev za destabilizacijo makedonske vlade, trdi poročilo organizacije Judicial Watch.

Vidna ameriška nevladna nadzorna organizacija, ki bdi nad delom ameriške vlade, je izdala poročilo, ki zvezne inštitucije obtožuje, da so v sodelovanju z levičarskim milijarderjem Georgem Sorosom uporabile denar ameriških davkoplačevalcev za destabilizacijo konservativne makedonske vlade

Preko ameriškega State departmenta in zvezne Agencija za mednarodni razvoj (USAID) naj bi organizacije, ki jih v Makedoniji podpira Soros, od leta 2012 dobile okoli pet milijonov dolarjev davkoplačevalskega denarja. Agencija naj bi za vmešavanje  v delo makedonske vlade skupaj rezervirala 9,5 milijona dolarjev, trdi Judicial Watch.

Ker je težje priti do podatkov o denarnih tokovih ameriškega zunanjega ministrstva je Judicial Watch vložila zahtevo za razkritje v skladu z zakonom o svobodi informacij. Organizacija zahteva tudi polno razkritje porabe denarja za Makedonijo pri USAID, saj naj bi bile številke, ki jih je Judicial Watch dobil od raznih virov v ZDA in v Makedoniji, nepopolne.



Pridobljeni podatki naj bi bili dokaz, da je vlada ZDA po tihem namenila milijone dolarjev ameriških davkoplačevalcev za destabilizacijo demokratično izvoljene, desnosredinske makedonske vlade. Pri tem je sodelovala z levičarskim milijonarje Gerogeom Sorosem, trdi Judicial Watch. S tem naj bi ameriški veleposlanik v Makedoniji kršil Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih.

Makedonijo zadnje mesece pretresajo nasilni protesti, ki jih skozi podprte nevladne organizacije koordinira Soroseva fundacija Open Society, se Judicial Watch sklicuje na svoje vire. Tudi člani ameriškega kongresa so izrazili zanimanje za dogajanje in zahtevajo odgovore od ameriškega veleposlanika Bailyja, USAID-a in zunanjega ministrstva.

Po mnenju Judicial Watch naj bi Sorosevo posredovanje sprožila gradnja ograje na makedonsko-grški mejo, s katero je vlada premierja Nikole Gruevskega želela ustaviti prehajanje migrantov.