stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ponovnega štetja glasov v celotni Pensilvaniji ne bo

Deli na:
Ponovnega štetja glasov v celotni Pensilvaniji ne bo

Foto: Getty Images

Ameriški Zeleni so odstopili od zahteve po ponovnem preštevanju glasov v celotni Pensilvaniji.

Predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein je v soboto sporočila, da odstopa od zahteve po sodnem ukazu za ponovno preštevanje glasovnic po celotni ameriški zvezni državi Pensilvanija, ker je sodišče volivcem, ki so vložili zahtevo, naložilo plačilo milijona dolarjev takse. Prizadevanja po posameznih okrožjih se sicer nadaljujejo.

Steinova je sporočila, da bo v ponedeljek pred stolpnico novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa v New Yorku nekaj oznanila, ni pa povedala, kaj.

"Nezaslišana zahteva sodnika, da volivci plačajo pretirano vsoto, je sramotna in nesprejemljiva ovira demokratični udeležbi. Sodišče je pokazalo, da nima interesa slišati legitimne skrbi volivcev glede točnosti, varnosti in poštenosti volitev," je sporočila Steinova, katere stranka še vedno zahteva ponovno preštevanje in preverjanje programske opreme volilnih strojev po posameznih okrožjih.

Zahteve za ponovno preštevanje glasov je vložila tudi v Wisconsinu in Michiganu. V Wisconsinu se je delo že začelo, v Michiganu naj bi se prihodnji teden. Proces mora biti končan do 13. decembra, ko morajo elektorji oddati svoje glasove za predsednika ZDA.



Steinova nima niti najmanjše možnosti, da bi zmagala v kateri od omenjenih držav, ampak lahko njene zahteve pomagajo le demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Steinova je za stroške zahtev po ponovnem preštevanju glasov zbrala že skoraj sedem milijonov dolarjev, v soboto pa je sporočila, da bo potrebnih skupaj najmanj 9,5 milijona. Vsota narašča iz dneva v dan. Zahteve utemeljuje s sumom, da bi lahko kdo vlomil v elektronske volilne stroje, čeprav za to doslej še ni podala nobenega dokaza.

Trumpovi zavezniki skušajo zahteve blokirati, vendar jim to v Wisconsinu in Michiganu doslej ni uspelo. Za spremembo volilnega izida bi ponovno preštevanje glasov moralo prisoditi zmago Clintonovi v vseh treh državah, kar je skoraj neverjetno.

Trump je v Pensilvaniji zmagal za nekaj manj kot odstotek od šestih milijonov oddanih glasov, vendar s prednostjo večjo kot 0,5 odstotka, ki v Pensilvaniji avtomatično sproži ponovno preštevanje glasov. Podobno tesno je zmagal tudi v Wisconsinu in Michiganu. Trump je kritiziral zahteve za ponovno preštevanje glasov, obenem pa naprej sestavlja svojo vlado brez skrbi, da se bo kaj spremenilo.