Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pomemben dan za EU: V Bruslju Trump, Erdogan in Macron

Deli na:
Pomemben dan za EU: V Bruslju Trump, Erdogan in Macron

Foto: Profimedia

Ob robu vrha zveze Nato bo danes niz pomembnih srečanj tudi na drugem koncu Bruslja.

Vodstvo institucij EU se bo najprej sestalo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, nato še s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. V Evropski komisiji pa bodo gostili novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Trump lahko od predsednika Evropskega sveta Donalda Trumpa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja pričakuje sporočila o pomenu trdnih čezatlantskih vezi, trgovinskih odnosov in svetovne ureditve, ki temelji na spoštovanju skupnih pravil, ter o priložnostih pariškega podnebnega dogovora, nad katerim nova ameriška administracija ni navdušena.

Srečanje bo po navedbah virov pri EU kratko, a pomembno, saj bo to prvi osebni stik obeh evropskih voditeljev z novim ameriškim predsednikom, ki bo po burnem začetku ključen za vzpostavitev vzajemnega zaupanja. Trump je namreč kmalu po izvolitvi unijo vznemiril z izjavami v podporo brexitu in napovedjo nadaljnjih izstopov članic iz skupnega evropskega projekta.


Sestanek bo v novi evropski stavbi v središču Bruslja, kjer ima Tusk pisarno in se je je prijelo ime "Tuskov stolp". Tusk sam se je v preteklosti pošalil, da so evropski voditelji zanj izbrali vzdevek "naš Donald", za razliko od ameriškega Donalda.

Tusk in Juncker se bosta nato sestala še s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, od katerega v Bruslju pričakujejo pojasnila glede spornih napovedi ponovne uvedbe smrtne kazni in odnosa turške oblasti do pristopnih pogajanj. Odnosi med stranema so se močno zaostrili zaradi spornih potez avtoritarnega Erdogana po spodletelem udaru v Turčiji julija lani.

Predsednik komisije Juncker pa se bo nato na sedežu komisije Berlaymont sestal še z novim francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki bo imel pred tem kosilo s Trumpom.

Ob tem bode v oči, da je predviden en sam medijski dogodek. Pred novinarje naj bi stopila le Juncker in Macron, pa še dostop do tega dogodka je precej omejen.