benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podpredsednik ZDA Joe Biden vzpodbuja prodajo šibrovk

Deli na:
Podpredsednik ZDA Joe Biden vzpodbuja prodajo šibrovk

Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Joseph Biden je v tudi v torek ponovil nasvet, ki ga že od decembra lani vztrajno daje vsem zaskrbljenim sodržavljanom, ki se bojijo, da jih bo nekdo nekoč napadel. Kupijo naj si dvocevno šibrovko, ki bo zaustavila vsakega nasilneža.

Biden od lani vodi javno debato v ZDA glede orožja, potem ko je strelec v Newtownu 14. decembra pobil 20 predšolskih otrok. Administracija predsednika ZDA Baracka Obame med drugim zagovarja ponovno prepoved polavtomatskega oziroma napadalnega orožja. To so puške, ki lahko izstrelijo po več deset nabojev brez ponovnega polnjenja. Orožarski lobi in republikanci ter podeželski demokrati tej prepovedi nasprotujejo.

Biden se v javnosti predstavlja kot zagovornik pravice Američanov, da posedujejo orožje. Zagotavlja, da se nihče ne bo dotikal drugega amandmaja k ustavi, po katerem imajo državljani pravico do oblikovanja milic in orožja. Vendar pa skuša sodržavljanom razložiti, da pravica ni absolutna, in svetuje nakupe orožja, s katerim je težje izvesti množične pokole.


V torek je na klepetu z bralci revije Parents preko Facebooka razlagal, da ima vlada pravico, da prepove določeno orožje. "Če te pravice ne bi bilo, potem bi si lahko vsak kupil tank, metalec ognja, metalec raket, mitraljez ali pa lovsko letalo F-15 polno izstrelkov," je dejal Biden.

Po besedah podpredsednika je povsem dovolj, če imajo ljudje doma šibrovke. Pri tem navaja anekdoto iz lastne družine. Soprogi Jill je namreč povedal, da naj v primeru, ko bo skušal kdo vdreti v hišo, vzame v roko dvocevno šibrovko, dvakrat "užge" in to bo dovolj, da tisti, ki je prihajal, ne bo več prihajal. "Za obrambo ni potrebnih 30 nabojev. Poleg tega je šibrovko lažje nameriti in z njo rokovati kot s polavtomatsko puško," je dejal.

Staršem je med drugim svetoval, naj orožje in strelivo hranijo stran od otrok. "Kot dajete kekse na najvišje police, da jih otrok ne doseže, morate dati tudi strelivo in orožje nekam, kjer ne bo dosegljivo otrokom," je dejal podpredsednik ZDA. Njegove izjave so namenjene vsem, ki jih je strah, da jim bo skušala Obamova vlada odvzeti orožje.