marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

george Svet24.si

FOTO: George ni nič kriv, a vzbuja nejevoljo

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Deli na:
Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Foto: Profimedia

Podmladka strank NSi in zunajparlamentarne SLS sta včeraj pozvala slovensko vlado, naj stori več za v Venezueli živeče Slovence in jim v sedanjih težavnih časih, v kakršnih je ta južnoameriška država, ponudi pomoč, morda tudi prihod in bivanje v Sloveniji.

Nova generacija, podmladek SLS, je za petek sklical tudi novinarsko konferenco na to temo, v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, pa so k pomoči Slovencem v Venezueli in tudi njihovim potomcem pozvali v sporočilu za javnost.

V Mladi Sloveniji so opozorili, da v Venezueli živeči Slovenci prosijo za pomoč, a da te prošnje ostajajo brez odziva. Glede na zaskrbljujoč padec demokratičnih standardov v Venezueli in tudi porast nasilja v zadnjem času so v podmladku NSi tudi kritični do ocene slovenskega zunanjega ministrstva, da so odnosi med državama "dobri in brez odprtih vprašanj".

Od slovenske diplomacije pričakujejo, da bo navezala stike s tam živečimi Slovenci ter jim ponudila vso potrebno pomoč. "Slovencem v Venezueli naj se omogoči prihod in bivanje v Sloveniji, če je potrebno, tudi s spremembo zakonodaje po nujnem postopku," pozivajo v podmladku NSi.

V podmladku SLS pa želijo "spodbuditi državo, da bi storila več zanje, jih na njihovo prošnjo evakuirala, jim nudila stanovanja in službe". Zavzeli so se tudi, da bi v Venezueli živečim Slovencem in njihovim potomcem poenostavili oz. pocenili postopke pridobitve slovenskega državljanstva.

Po ocenah zunanjega ministrstva, ki jih je v sredo objavil portal siol.net, ima v Venezueli prijavljeno stalno prebivališče nekaj manj kot 300 slovenskih državljanov, 15 pa začasno. Tja je po drugi svetovni vojni prišlo okrog 650 Slovencev, ocenjujejo pa, da danes v Venezueli živi okoli tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Na ministrstvu so tudi napovedali, da "če bi se pojavila nedvoumna potreba, bi Slovenija posegla po razpoložljivih možnostih za pomoč svojim državljanom v tujini".