mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Deli na:
Podmladka NSi in SLS: Slovenija mora pomagati v Venezueli živečim Slovencem

Foto: Profimedia

Podmladka strank NSi in zunajparlamentarne SLS sta včeraj pozvala slovensko vlado, naj stori več za v Venezueli živeče Slovence in jim v sedanjih težavnih časih, v kakršnih je ta južnoameriška država, ponudi pomoč, morda tudi prihod in bivanje v Sloveniji.

Nova generacija, podmladek SLS, je za petek sklical tudi novinarsko konferenco na to temo, v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, pa so k pomoči Slovencem v Venezueli in tudi njihovim potomcem pozvali v sporočilu za javnost.

V Mladi Sloveniji so opozorili, da v Venezueli živeči Slovenci prosijo za pomoč, a da te prošnje ostajajo brez odziva. Glede na zaskrbljujoč padec demokratičnih standardov v Venezueli in tudi porast nasilja v zadnjem času so v podmladku NSi tudi kritični do ocene slovenskega zunanjega ministrstva, da so odnosi med državama "dobri in brez odprtih vprašanj".

Od slovenske diplomacije pričakujejo, da bo navezala stike s tam živečimi Slovenci ter jim ponudila vso potrebno pomoč. "Slovencem v Venezueli naj se omogoči prihod in bivanje v Sloveniji, če je potrebno, tudi s spremembo zakonodaje po nujnem postopku," pozivajo v podmladku NSi.



V podmladku SLS pa želijo "spodbuditi državo, da bi storila več zanje, jih na njihovo prošnjo evakuirala, jim nudila stanovanja in službe". Zavzeli so se tudi, da bi v Venezueli živečim Slovencem in njihovim potomcem poenostavili oz. pocenili postopke pridobitve slovenskega državljanstva.

Po ocenah zunanjega ministrstva, ki jih je v sredo objavil portal siol.net, ima v Venezueli prijavljeno stalno prebivališče nekaj manj kot 300 slovenskih državljanov, 15 pa začasno. Tja je po drugi svetovni vojni prišlo okrog 650 Slovencev, ocenjujejo pa, da danes v Venezueli živi okoli tisoč Slovencev in njihovih potomcev.

Na ministrstvu so tudi napovedali, da "če bi se pojavila nedvoumna potreba, bi Slovenija posegla po razpoložljivih možnostih za pomoč svojim državljanom v tujini".