rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po šestih letih se bodo ljudje lahko vnili v okolico Fukušime

Deli na:
Po šestih letih se bodo ljudje lahko vnili v okolico Fukušime

Foto: Reuters

Japonska vlada namerava prihodnji mesec območje kraja Iitate v bližini nuklerke Fukušima razglasiti za varno.

Tako bi se okoli šest tisoč prebivalcev po šestih letih lahko vrnilo v svoje domove, vendar okoljska organizacija Greenpeace na Japonskem opozarja, da so visoke ravni sevanja na tem območju še vedno prisotne.

Vlada japonskega premierja Shinza Abeja namerava konec marca odpraviti odlok o evakuaciji prebivalcev iz vasi Iitate na severovzhodu Japonske. To bi prebivalcem, ki so bili evakuirani po nesreči jedrske nuklearke Fukušima leta 2011, omogočilo vrnitev domov, danes poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vendar pa raziskava Greenpeacea kaže, da so ravni sevanja v bližnjih gozdovih primerljive s trenutnimi sevanjem v 30-kilometrskem pasu s prepovedanim dostopom okoli elektrarne v Černobilu v Ukrajini. Kontaminirano območje je zaprto že od nesreče v letu 1986.

Tokio je mesec dni po katastrofi v Fukušimi sicer izdal odlok za evakuacijo kraja Iitate, ki leži severozahodno od uničene nuklearke, vendar pa ta ni del območja s prepovedanim dostopom, ki so ga tamkajšnje oblasti uvedle kmalu po nesreči.


Zaradi kontaminacije se po podatkih tamkajšnje vlade v svoje domove še vedno ni vrnilo okoli 83.000 prebivalcev. Mnogo izmed njih naj niti ne bi imeli te želje, četudi bi jim bilo to omogočeno.

Septembra 2015 je namreč japonska vlada mesto Naraha južno od nuklearke, iz katerega je bilo evakuiranih okoli 7300 ljudi, razglasila za varno. Kljub temu se jih je po odpravi odloka o evakuaciji v svoje domove vrnilo le okoli deset odstotkov, še navajajo tamkajšnje oblasti.

V kraju Iitate so ravni sevanja še vedno zelo visoke, letna ali dolgoletna izpostavljenost pa bi prebivalcem lahko povzročila dolgoročne zdravstvene težave, opozarja Greenpeace.

"Vlada premiera Abeja poskuša ustvariti lažno stvarnost, da se življenje šest let po nesreči vrača v normalne tirnice," je sporočil strokovnjak za sevanje Greenpeacea v Belgiji Jan Vande Putte.

11. marca 2011 sta Japonsko prizadela sprva uničujoč potres, nato pa še cunami. Umrlo je okoli 19.000 ljudi, v nuklearki v Fukušimi pa je zaradi pomanjkanja električne energije, ki bi gnala hladilni sistem, prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnosti v okolje. Zaradi slednjega so evakuirali več deset tisoč ljudi.