sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Berlinu prestrašeni Nemci podpirajo dodatne varnostne ukrepe

Deli na:
Po Berlinu prestrašeni Nemci podpirajo dodatne varnostne ukrepe

Foto: Getty Images

Po napadu s tovornjakom na berlinski božični sejem več Nemcev podpira dodatne varnostne ukrepe, so ugotovili v javnomnenjski raziskavi inštituta YouGov.

Kar 73 odstotkov vprašanih podpira povečanje števila policistov, 61 odstotkov pa boljšo opremljenost policije, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki je naročila raziskavo.

Večina vprašanih, približno 60 odstotkov, podpira tudi povečan video nadzor javnih prostorov. Na božičnem sejmu, kjer se je zgodil napad, policija namreč ni imela vzpostavljenih nadzornih kamer.

Kljub temu, da je nemška vlada že v sredo podprla namero o razširitvi mreže nadzornih kamer, pa se s to odločitvijo ne strinja berlinski deželni senat.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je že pozval berlinski senat, naj spremeni svoje mnenje glede nadzornih kamer. Nov paket varnostnih zakonov je namreč oblikoval ravno de Maiziere.

V javnomnenjski raziskavi pa so med drugim še ugotovili, da vsak drugi vprašani meni, da bi morala imeti nemška vojska v primeru terorističnih napadov več pooblastil.

Vojaki lahko že sedaj priskočijo na pomoč ob večjih napadih, če jih za to prosi policija. Vendar ni popolnoma jasno, katere enote lahko opravljajo kakšne naloge. Predvidoma marca bo potekala prva skupna vaja policije in vojske v primeru terorističnega napada.