evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po 70-letni vladavini umrl tajski kralj Bhumibol Adulyadej

Deli na:
Po 70-letni vladavini umrl tajski kralj Bhumibol Adulyadej

Foto: Getty Images

Umrl je tajski kralj Bhumibol Adulyadej. Bil je monarh z najdaljšim stažem, na prestolu je bil 70 let. Star je bil 88 let, so sporočili iz palače tajskega kralja. Prvi mož vojaške hunte, premier Prayut Chan-O-Cha je razglasil enoletno obdobje žalovanja, prestolonaslednik Maha Vajiralongkorn pa se že pripravlja na prevzem kraljevega žezla.

Kralj Bhumibol je bil zelo spoštovan in priljubljen na Tajskem. Na začetku svoje vladavine je z različnimi infrastrukturnimi in kmetijskimi projekti spodbujal gospodarski razvoj Tajske. Veljal pa je tudi za steber stabilnosti v državi, ki so jo že večkrat pretresli državni in vojaški udari. Tudi zdaj je na Tajskem na oblasti vojaška hunta, ki je izvedla vojaški udar leta 2014.

V zadnjem času je bilo njegovo zdravje precej krhko in se je le poredko pojavljal v javnosti. Zadnjič so ga v javnosti videli pred skoraj letom dni. Njegovo zdravstveno stanje je bilo sicer dolgo državna skrivnost.

V nedeljo so zdravniki opozorili, da njegovo stanje ni stabilno in država se je začela pripravljati na njegovo smrt. Analitike sicer skrbi, da bi lahko njegov odhod povzročil gospodarsko nestabilnost, predvsem zato, ker še ni znano, kako bo država ravnala v primeru njegove smrti.

Bhumibola so na Tajskem obravnavali kot nekakšno božanstvo. Po poročanju britanskega BBC se je ob novici, da se mu bližajo poslednje ure, pred bolnišnico zbrala množica ljudi. Veliko jih je bilo oblečenih v rožnato barvo, kar naj bi mu prinašalo srečo.

Vendar pa se je njegov boj za življenje danes končal. Tajska bo zdaj vstopila v enoletno obdobje žalovanja, je sporočil premier Prayut Chan-o-cha. S petkom bodo na vseh javnih ustanovah spustili zastave na pol droga, javni uslužbenci bodo morali eno leto nositi črnino, k temu pa pozivajo tudi ostale prebivalce. Prebivalce Tajske so tudi pozvali, naj se za najmanj 30 dni vzdržijo vsakršnih praznovanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Državljane je tudi pozval k molitvi za pokojnim kraljem. "Zdaj je v nebesih in od tam čuva državljane Tajske," je dejal premier. "Bogata vladavina našega kralja se je končala. Močno se je dotaknil življenj vseh nas in naša hvaležnost je velikanska," je še dodal.

Prayut Chan-O-Cha je še napovedal, da bo novi kralj zdaj postal 63-letni prestolonaslednik Vajiralongkorn.

Vajiralongkorn sicer ni tako priljubljen, kot je bil njegov oče, zato bi bil prenos položaja lahko velik izziv za tajske oblasti, opozarja BBC. V veljavi so sicer strogi zakoni, ki ščitijo monarhijo in tudi nasledstvene pravice v monarhiji. Vsaka javna razprava na to temo se lahko konča z dolgoletno zaporno kaznijo, še navaja BBC.

Kralj Bhumibol se je rodil 5. decembra 1927 v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Kralj je postal 9. junija 1946, po skrivnostni smrti brata, kralja Anande Mahidola, ki je bil ustreljen v kraljevi palači v Bangkoku. Kronali so ga sicer šele štiri leta kasneje, ko je zaključil šolanje v Švici.

Med 70-letno vladavino je obnovil že praktično zamrlo ustavno monarhijo v tej državi in jo preobrazil v eno najmočnejših in najbogatejših na svetu. V turbulentnih časih številnih državnih udarov je veljal za združevalno osebnost, pri njem pa so vsi prevratniki iskali tudi podporo in jo običajno tudi dobili. Podprl je tudi vojaški udar proti Jingluck Shinawatra leta 2014.

Njegova osebnost je bila skrbno propagandno negovana, ščitila pa ga je tudi stroga zakonodaja, ki je prepovedovala vsakršno žaljenje. Vse to pa je vplivalo tako na njegovo slavo doma kot v tujini, pa tudi na njegovo bogastvo; po ocenah ameriške revije Forbes je bil leta 2011 najbogatejši monarh na svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub bogastvu pa je živel relativno skromno. Njegova "jahta" je bila dolga le pet metrov, tudi njegove palače niso zelo razkošne. Rad se je ukvarjal z glasbo in je veljal za dobrega saksofonista. Ukvarjal se je tudi s fotografijo in jadranjem. Na ta način se je približal navadnim ljudem, ki so ga zato toliko bolj spoštovali, še navaja AFP.