Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Plenković pravi, da za rešitev mejnega spora s Slovenijo potrebuje dvotretjinsko večino v saboru

Deli na:
Plenković pravi, da za rešitev mejnega spora s Slovenijo potrebuje dvotretjinsko večino v saboru

Foto: Profimedia

Hrvaški premier Andrej Plenković je na včerajšnjem srečanju s slovenskimi in hrvaškimi poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) dal vedeti, da glede spora o meji s Slovenijo potrebuje rešitev, ki bo sprejemljiva za najmanj dve tretjini poslancev v saboru, je povedal evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS).

Kot je Bogovič po srečanju še dejal za slovenske novinarje, je bilo iz besed hrvaškega premierja razbrati, da z izjemo Piranskega zaliva nima vsebinskih težav z arbitražno odločbo o meji med državama. Po drugi strani pa potrebuje dialog, v katerem bi poskušal najti rešitve, kako izvesti implementacijo odločbe. A sedanja hrvaška vladajoča koalicija nima potrebne dvotretjinske večine v parlamentu.

"Mi smo povedali, da je za nas sprejemljivo samo to, kar je zapisano v arbitražnem sporazumu," je še dejal.

Bogovič je dodal, da so tudi evropski poslanci iz vrst hrvaške HDZ, s katerimi se je neformalno pogovarjal, podobnega stališča kot premier Plenković. In sicer, da je treba spor o meji pripeljati do rešitve, da pa imajo notranjepolitično težavo, kako politično preživeti s tem, da odločitev pripeljejo v sabor, kjer potrebujejo dvotretjinsko večino.

Bogovič meni, da bi morala politika najti rešitev, kako na politično korekten način na eni in drugi strani implementirati razsodbo arbitražnega sodišča.

Je pa poslanec poudaril, da je osnova za kakršen koli dogovor arbitražni sporazum. "Zame ni takšna težava, kakšno proceduro potrebuje gospod Plenković oz. hrvaški sabor. Bistveno je, da to, kar je zapisano v sporazumu, ostane," je dejal Bogovič.