Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Piratom ni uspelo osvojiti Islandije

Deli na:
Piratom ni uspelo osvojiti Islandije

Foto: iStock

Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Islandiji je vladajoča koalicija Neodvisne stranke in Stranka napredka utrpela poraz in izgubila večino v parlamentu. A po drugi strani tudi koalicija pod vodstvom Piratske stranke ni dobila potrebnih 32 poslanskih sedežev. Kdo bo v prihodnje vladal v državi na severu Atlantika, tako še ni jasno.

Javnomnenjske raziskave so spričo afere panamski dokumenti, ki je letos odnesla premierja Sigumndurja Davida Gunnlaugssona, napovedovale zmago Piratski stranki. A glede na začasne izide so pirati skupaj z opozicijskimi z Zelenim gibanjem, Socialdemokrati ter sredinsko Svetlo prihodnostjo osvojili 28 sedežev v 63-članskem parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred štirimi leti ustanovljena Piratska stranka bo poslej imela devet poslancev in bo tretja največja stranka v parlamentu. Zeleno gibanje bo imelo deset sedežev, Svetla prihodnost pet, Socialdemokrati pa štiri.

"Zelo smo zadovoljni," je dejala soustanoviteljica Piratske stranke Birgitta Jonsdottir, sicer tudi aktivistka, pesnica in podpornica WikiLeaksa, ki je svojo stranko primerjala z Robinom Hoodom.

Največ poslancev, 21, bo imela sedaj vladajoča Neodvisna stranka, zato bo njen vodja, sedanji finančni minister Bjarni Benediktsson, dobil priložnost za oblikovanje vladajoče koalicije.

Sedaj vladajoča desnosredinska Stranka napredka je osvojila sedem parlamentarnih sedežev. Premier Sigurdur Ingi Johannsson je zaradi slabega rezultata svoje Stranke napredka danes že napovedal odstop.

Kdo bo v prihodnje vladal v Islandiji, za zdaj ni jasno. Po poročanju AFP bi lahko jeziček na tehtnici predstavljala sredinska Stranka preroda, ki je osvojila sedem sedežev.