franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pirati manj ugrabljajo in več ropajo

Deli na:
Pirati manj ugrabljajo in več ropajo

Foto: Getty Images

Pirati so lani spremenili taktiko - z ugrabljanja ladij in njihovih posadk so se preusmerili na ropanje plovil z blagom, je danes sporočila protipiratska organizacija.

Po podatkih Mednarodnega pomorskega urada (IMB), ki ima sedež v malezijskem Kuala Lumpurju, so v letu 2015 pirati zasegli 15 ladij, kar je šest manj kot leto prej. Zmanjšalo se je tudi število talcev na ladjah, in sicer z 442 v letu 2014 na 271 lani.

Število napadov se je v primerjavi z letom 2014 povečalo za enega na 246. V 203 primerih so pirati ladje le oropali in zbežali, ne da bi zadržali posadko kot talce, IMB pa je zabeležil tudi 27 neuspelih poskusov ropa ter en incident, kjer so pirati streljali na ladjo, preden so zbežali.

V jugovzhodni Aziji, ki je eno glavnih žarišč piratstva, so močno upadli napadi na majhne tankerje z gorivom, zadnji je bil zabeležen avgusta lani. "IMB pozdravlja ukrepe malezijskih in indonezijskih oblasti za aretacije in pregon dveh tolp, ki sta ugrabljali tankerje," je dejal predsednik IMB Pottengal Mukundan.