stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pence: Amerika ne bo le gledala, kako Venezuela razpada

Deli na:
Pence: Amerika ne bo le gledala, kako Venezuela razpada

Mike Pence - Foto: STA

ZDA ne bodo "le gledale, kako Venezuela razpada", je v nedeljo dejal ameriški podpredsednik Mike Pence po srečanju s kolumbijskim predsednikom Juanom Manuelom Santosom v Bogoti.

Je ob tem pa je poudaril nujnost mirne rešitve, čeprav ameriški predsednik Donald Trump ni izključil možnosti vojaškega posredovanja.

"Za Venezuelo imamo veliko možnosti, ampak predsednik je prepričan, da lahko s sodelovanjem z našimi zavezniki v Latinski Ameriki dosežemo mirno rešitev," je dejal Pence po srečanju s Santosom in ob začetku svoje latinskoameriške turneje.

Trump je v petek namreč dejal, da so glede Venezuele vse opcije na mizi, ob tem pa izrecno ni želel izključiti možnosti vojaškega posredovanja. V Caracasu so izjave burno kritizirali in jih označili za "nore" in "nepremišljene". Vojaškemu posredovanju pa nasprotujejo tudi druge latinskoameriške države, čeprav obsojajo venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da si je prilastil demokracijo v državi.

Santos je tako v nedeljo ponovil stališče regije in Penceu dejal, da o možnosti vojaškega posredovanja sploh ne bi smeli razmišljati. "Latinskoameriški kontinent, vsaka država v Latinski Ameriki ne bi podprla kakršnekoli oblike vojaškega posredovanja," je dejal kolumbijski predsednik.



Kolumbija, soseda Venezuele, je sicer precej kritična do Madura in njegove politike. Vendar ima tako kot veliko drugih držav slabe spomine na pretekle ameriške posege v regiji.

Pence se bo te dni mudil v Latinski Ameriki, kjer se bo v Kolumbiji, Argentini, Čilu in Panami skušal dogovoriti o skupnem izvajanju pritiskov na Madura. Kot je pojasnil, želijo najti mirno rešitev za ponovno vzpostavitev demokracije.

Kakršnikoli obliki nasilja v boju za vzpostavitev demokracije v Venezueli nasprotuje tudi venezuelska opozicija, kot so to sporočili njeni voditelji v nedeljski izjavi.

Maduro sicer meni, da se želijo ZDA le znebiti njegove vlade, da bi se lahko dokopali do bogatih naftnih rezerv, ki so največje na svetu. V boju proti "imperialističnemu" sovražniku pa so Venezuelo podprli Bolivija, Kuba, Ekvador in Nikaragva.