Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pedofilskemu trenerju 30 let zapora

Deli na:
Pedofilskemu trenerju 30 let zapora

Foto: Reuters

Sodnik v ameriški zvezni državi Pensilvanija je včeraj 68-letnemu nekdanjemu pomočniku trenerja nogometnega moštva univerze Penn State Jerryju Sanduskyju zaradi spolne zlorabe otrok izrekel kazen od 30 do 60 let zapora. Sodnik John Cleland je pri tem izrazil pričakovanje, da bo Sandusky umrl v zaporu.

Sanduskyja so aretirali novembra lani, skupaj z administratorjema Garyjem Schultzom in Timom Curleyjem, ki sta vedela za zlorabe, vendar nista ukrepala.

Sodni proces je bil v ZDA zelo odmeven in je pred oči javnosti ponovno postavil spolne zlorabe otrok. Ugled univerze Penn State je doživel hud udarec, kot tudi nekdanji legendarni trener moštva v ameriškem nogometu Joe Paterno.

Preiskavo zlorab, ki jo je vodil nekdanji direktor FBI Louis Freeh, je naročila sama univerza. Razkrila je, da je Paterno in še nekaj ljudi vedelo za zlorabe, vendar niso ukrepali.

Zaradi tega je Paterno, ki je z dvema osvojenima naslovoma univerzitetnih prvakov za Penn State veljal za junaka, čez noč padel v nemilost. Nacionalna zveza univerzitetnega športa v ZDA (NCAA) mu je izbrisala 14 let kariere, univerza pa je podrla njegov spomenik. Paterno je januarja umrl za pljučnim rakom.

Sodni proces, na katerem je pričalo osem žrtev spolnih zlorab, je razkril, da je Sandusky mladoletne fante, ki so mu bili zaupani v varstvo, posiljeval na svojem domu in na univerzi. Našel pa jih je tudi prek lastne dobrodelne organizacije, namenjene fantom iz problematičnih družin.


Na procesu je pričal tudi nekdanji asistent na univerzi Mike McQueary, ki je bil priča enemu od posilstev in je obvestil pristojne, ki pa niso ukrepali.

Porota je Sanduskyja junija spoznala za krivega 45 točk obtožnice zaradi spolnih napadov na otroke. V 15 letih je imel spolne odnose z desetimi fanti.

Ob izreku kazni so trije izmed njih znova predstavili svoje bridke izkušnje, Sandusky pa je še vedno zanikal vsa očitana mu dejanja in trdil, da gre za zaroto medijev, tožilcev, univerze in drugih, ki ga ne marajo.

Njegovi odvetniki se nameravajo na izrečeno kazen pritožiti. Dobil bi sicer lahko do pol stoletja zapora, vendar pa je sodnik Cleland menil, da bo tudi 30 let dovolj, da ne pride več na prostost.

Za univerzo Penn State zadeva še ni končana. Januarja bodo začeli soditi Schultzu in Curleyju, vloženih pa je bilo tudi več civilnih odškodninskih tožb.

NCAA je univerzi že odmerila 60 milijonov dolarjev kazni, univerzitetno moštvo pa štiri leta ne bo smelo nastopati v končnici prvenstva. Celotno ekipo so z običajnih 85 igralcev od leta 2014 naprej omejili na le 65 igralcev, šola bo ostala brez dodatnih prihodkov, ki jih dobijo ekipe v končnici, poleg tega pa bo pet let pod pogojnim nadzorom.