Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Paznik iz Auschwitza se je opravičil, morilci iz Hude Jame in Kočevskega Roga molčijo

Deli na:
Paznik iz Auschwitza se je opravičil, morilci iz Hude Jame in Kočevskega Roga molčijo

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji paznik v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz Reihold Hanning, ki mu v nemškem Detmoldu od začetka februarja sodijo zaradi sodelovanja pri poboju najmanj 170.000 ljudi, je med včerajšnjim sojenjem prekinil molk in se opravičil. V Sloveniji opravičila za med in povojne zločine ni bilo slišati, za povrh se ni bilo nikomur treba zagovarjati na sodišču.

"Sram me je, da sem pustil, da se je zgodila takšna krivica, in da nisem naredil ničesar, da bi jo zaustavil," je dejal 94-letni Hanning. "Iskreno mi je žal," je poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal nekdanji paznik, ki je od začetka sojenja molčal.

Dodal je, da obžaluje sodelovanje v kriminalni organizaciji, ki je odgovorna za toliko smrti nedolžnih ljudi in uničenje številnih družin. Obtožnica ga bremeni članstva v diviziji SS "totenkopf" oziroma mrtvaška glava, pri ubojih v Auschwitzu pa naj bi sodeloval med januarjem 1943 in junijem 1944, ko so ubili največ ljudi.

Njegovi odvetniki so pred opravičilom prebrali Hanningovo izjavo na 23 straneh o njegovi mladosti in času, ki ga je preživel v Auschwitzu. V izjavi je priznal, da se je zavedal množičnih pobojev, a da ni videl izhoda iz svoje poklicne poti, ki ga je vodila do mesta paznika. Dejal je še, da je molčal celo življenje.

Hanningu grozi zaporna kazen od treh do 15 let, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Auschwitzu na okupiranem območju Poljske, kjer so nacisti v plinskih celicah ubili milijon ljudi, so s pobijanjem začeli septembra 1941. Med žrtvami so bili predvsem Judje, ki so jih nacisti z vlaki prepeljali iz vse okupirane Evrope, ubili pa so tudi številne Poljake, Rome, Sinte, homoseksualce in sovjetske vojne ujetnike. Januarja 1945 so pripadniki sovjetske Rdeče armade osvobodili 7000 preživelih.