Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pariški džihadist je bil že v zaporu zaradi poskusa umora policista

Deli na:
Pariški džihadist je bil že v zaporu zaradi poskusa umora policista

Foto: Facebook

Napadalec, ki je v četrtek zvečer na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista, ranil še dva in nemško turistko, je bil 13 let v zaporu zaradi kaznivih dejanj, ki niso bila povezana s terorizmom.

Zaprt je bil tudi zaradi poskusa umora policista leta 2001, je sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins.

Napadalec, ki so ga policisti med napadom ubili, je bil 39-letni Karim Cheurfi. Med prestajanjem kazni v zaporu ni kazal nobenega znaka radikalizacije. Prav tako ne med nadzorom po izpustitvi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še povedal Molins.


Pojasnil je še, da so ga zadnjič prijeli februarja zaradi suma, da je skušal pridobiti orožje in namigov, da naj bi želel pobijati policiste. Prisluhi njegovih telefonskih pogovorov in preiskava njegovega stanovanja takrat ni dala nobenih dokazov, da bi bil kakorkoli povezan z islamskimi skrajneži. Kupil si je sicer lovske nože, maske in kamere, vendar pa ni bilo dovolj dokazov, da bi ga lahko ovadili, je še povedal Molins.

Cheurfi je v četrtek zvečer okoli 21. ure nedaleč od Slavoloka zmage z avtomatskim orožjem streljal na policijski kombi, pri katerem se je ustavil z avtomobilom. Potem ko je ubil policista, je skušal peš zbežati, pri čemer je še naprej streljal na policiste. Dva je pri tem ranil, nato pa ga je eden ubil. V streljanju je bila huje ranjena tudi nemška turistka.

Na družbenih omrežjih se je pojavil video posnetek napada, dolg devet sekund. Ob truplu napadalca so po navedbah preiskovalcev našli na roko napisano sporočilo, ki hvali Islamsko državo, v njegovem avtu pa še Koran. Skupina Islamska država je sicer včeraj prevzela odgovornost za napad, a francoski preiskovalci glede na besede Molinsa očitno niso povsem prepričani, da je bil napadalec res povezan s to džihadistično skupino.