Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež zagnal sinodo o novi evangelizaciji

Deli na:
Papež zagnal sinodo o novi evangelizaciji

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je danes s slovesno mašo na Trgu sv. Petra v Vatikanu odprl sinodo o novi evangelizaciji. Sinodo, na kateri bodo udeleženci iskali izhod iz krize krščanskih vrednot, je papež sklical ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila (1962-65), poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež je ob začetku sinode poudaril, da je bil drugi vatikanski koncil vseobsegajoč izraz duhovnega in pastoralnega dinamizma 20. stoletja, obletnico koncila pa bodo obeležili v četrtek, ko se bo uradno pričelo tudi "leto vere", v katerem bo Katoliška cerkev še posebej odločno pozivala k potrebi po povratku h krščanskim vrednotam.

Ob začetku nove sinode je papež poudaril, da morata biti osnovna gradnika nove evangelizacije "zakonska zveza in družina" in opozoril, da kriza vere in kriza zakonske zveze očitno hodita z roko v roki.

Zakonska zveza je po besedah Benedikta XVI. "sama po sebi evangelij, dobra novica za sodoben svet", družina pa "mala Cerkev". Papež je s tem ženske - tako verne kot ne - pozval k temu, da postanejo akterke nove evangelizacije.


Ob začetku otvoritvenih slovesnosti je papež razglasil tudi dva nova cerkvena učitelja, teologa in glasnika evangelija, sv. Janeza Avilskega (1499-1569) iz Španije in sv. Hildegardo de Bingna (1098-1179) iz Nemčije - četrto cerkveno učiteljico po Katarini Sienski, Terezi Avilski in Terezi iz Lisiuxa.

Cerkveni učitelj je naziv, ki ga podeljujejo svetim, ki so z izjemnim duhovnim življenjem in učenjem občutno vplivali na teologijo in cerkveno doktrino. Podeljujejo ga izjemno redko, vedno posmrtno in po razglasitvi osebe za svetnika. Do leta 1970 so naziv podeljevali izključno moškim.

Sinoda, prva po letu 1974, bo potekala do 28. oktobra, 262 udeležencev - škofov in drugih izvedencev z vsega sveta - pa si bo prizadevalo najti način za "novo evangelizacijo" v času, ko kristjani izgubljajo vpliv v Evropi, v nekaterih delih sveta pa so žrtve diskriminacije.

Škofje bodo na sinodi obravnavali tudi hitro rastočo evangelizacijo držav svetovnega juga, kjer se katoličani soočajo s preganjanjem in grožnjami, zlasti islamističnimi, kot tudi z izzivom rastočega protestantizma.