podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež v velikonočnem blagoslovu pozval h končanju nasilja in pomoči beguncem

Deli na:
Papež v velikonočnem blagoslovu pozval h končanju nasilja in pomoči beguncem

Foto: Getty Images

Papež Frančišek se je danes opoldne v velikonočnem sporočilu spomnil žrtev terorizma ter pozval k pomoči beguncem in končanju slehernega nasilja. Ob tem je spomnil na najbolj ranljive in tiste, ki trpijo zaradi podnebnih sprememb. Papež je nato z balkona bazilike svetega Petra podelil velikonočni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Frančišek je spomnil na številne ljudi, med njimi tudi otroke, ki bežijo pred vojno, lakoto in revščino ter potrebujejo pomoč, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pozval je tudi k miru na vseh svetovnih kriznih žariščih.

Velikonočne slovesnosti so se v Vatikanu začele na veliki četrtek, ko je papež daroval krizmeno mašo in umil noge beguncem. V petek se je Frančišek udeležil križevega pota v rimskem Koloseju, v soboto zvečer pa je imel vigilijo v baziliki svetega Petra, med katero je krstil odrasle vernike.

To je za papeža Frančiška četrto praznovanje velike noči na čelu Cerkve, ki letos poteka v znamenju terorističnih napadov v Bruslju. Tega se je papež spomnil tudi v soboto v vigiliji, ko je kristjane pozval, naj ne izgubijo upanja ter naj ne dovolijo, da bi prevladala strah in tema.

Velika noč je največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusove smrti na križu in vstajenja od mrtvih. Dogajanje je vrhunec doseglo z velikonočnim tridnevjem, ki se je začelo na veliki četrtek in se bo končalo na velikonočno nedeljo. Sledil bo velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.