požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež v Čilu molil in jokal z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov

Deli na:
Papež v Čilu molil in jokal z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov

Francoski prevod je boljši od italijanskega, meni papež Frančišek. - Foto: Profimedia

Papež Frančišek je med obiskom v Čilu v torek sprejel tudi žrtve spolnih zlorab duhovnikov, ki so v preteklosti pretresle Čile.

Z njimi je molil in jokal, so sporočili iz Vatikana.

Srečanje je bilo "strogo zasebne narave", kar je žrtvam omogočilo, da so Frančišku zaupale svoje trpljenje. Papež je žrtvam prisluhnil, ter molil in jokal z njimi, je sporočil Vatikan, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred tem se je Frančišek opravičil za zlorabe. "Ne morem, da ne bi izrazil bolečine in sramu, ki ju čutim ob nepopravljivi škodi, ki so jo otrokom povzročili cerkveni dostojanstveniki," je Frančišek povedal pred čilskimi političnimi predstavniki. Poudaril je, da "je treba trdno delati, da se to ne bi ponovilo".

V torek se je srečal tudi z duhovniki, ki jim je dejal, da so spolne zlorabe "boleče zaradi škode in trpljenja žrtev in njihovih družin, katerih zaupanje v cerkvene dostojanstvenike je bilo izdano".

Čile je pretresel predvsem spolni škandal, v katerega je bil vpleten čilski duhovnik Fernando Karadima, ki ga je Vatikan po več letih obtožb šele leta 2011 spoznal za krivega zlorab mladoletnih. Do papeža so kritični zaradi imenovanja Juana Barrosa za škofa v čilskem mestu Osorno, čeprav so ga obtoževali, da je branil Karadimo.


Nevladna organizacija Bishop Accountability (Odgovornost škofov) s sedežem v ZDA je sicer prejšnji teden opozorila, da je bilo spolnih zlorab od leta 2000 v Čilu obtoženih skoraj 80 duhovnikov.

Sebastian Pinera, ki bo marca prevzel predsedniški položaj, je poudaril, da je "to, da je papež priznal zlorabe, dober znak". Pinera se je neformalno tudi srečal s papežem.

Papežev obisk spremljajo tudi protesti proti spolnim zlorabam in zaradi revščine. Policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi, 20 ljudi pa so po poročanju lokalnih medijev pridržali.

Poleg tega so v mestu Cunco na jugu države zažgali dve cerkvi, je poročal Radio Cooperativa. V prestolnici Santiago de Chile pa so eno od cerkva napadli z zažigalno bombo. Tam naj bi zažgali čilsko in vatikansko zastavo. Šest cerkva so zažgali že v času pred papeževim prihodom.

Papež je v torek obiskal tudi ženski zapor San Joaquin, kjer se je zavzel, da je treba zapornicam dati drugo priložnost, še navaja dpa.

Papež bo danes v letalskem oporišču v Temucu vodil mašo za integracijo ljudstev, na kateri pričakujejo okoli 400.000 vernikov. Med mašo bo tudi molitev v mapuškem jeziku v čast prvim naseljencem na območju današnjega Čila in Argentine. Ti imajo danes le še pet odstotkov prvotnega ozemlja in ker nimajo dovolj prostora za poljedelstvo in živinorejo, so mnogi opustili tradicionalni način življenja in se preselili v mesta.