Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež sprejel odstop kolumbijskega škofa, obtoženega žalitev

Deli na:
Papež sprejel odstop kolumbijskega škofa, obtoženega žalitev

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel odstop kolumbijskega škofa Carlosa Prade Sanmiguela, ki je v domovini obtožen klevetanja nekega duhovnika, poročajo tuje tiskovne agencije. Kanonsko pravo škofom omogoča odstop v primeru bolezni ali hudih napak, ki bi lahko predstavljale oviro pri opravljanju nalog.

Škof Sanmiguel, ki vodi škofijo Duitama-Sogamoso v osrednji Kolumbiji, se po poročanju kolumbijskih medijev sooča z obtožbami podrejenega duhovnika, ki trdi, da ga je obrekoval. Škof je namreč pred časom duhovnika Edwarda Pereza Chappara kaznoval s prepovedjo darovanj maše, opravljanja spovedi in drugih nalog, ker naj bi ta živel z žensko in z njo imel otroka.

Prizadeti duhovnik se je zaradi tega leta 2010 odločil škofa tožiti. Sanmiguel pa ni želel pred sodišče, češ da ne gre za primer, ki bi ga lahko obravnavalo civilno pravo, temveč le kanonsko pravo. Sodniki so kljub temu odločili, da bodo škofu sodili, tako da mu sedaj grozijo do tri leta zapora.

Sanmiguel, ki mu sicer manjkata le dve leti do upokojitve, je bil na čelu omenjene škofije od leta 1994, od takrat pa se je zapletel v več sporov s tamkajšnjimi duhovniki.

Njegov odstop je že drugi odstop kakega škofa v tednu dni. Minuli torek je papež sprejel odstop čilskega škofa Marca Antonia Ordenesa Fernandeza, ki je osumljen spolnih zlorab mladoletnikov.