pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež navdušil mehiške vernike, okrcal politike

Deli na:
Papež navdušil mehiške vernike, okrcal politike

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je mehiške voditelje včeraj pozval, naj svojim državljanom, ki trpijo zaradi revščine in mamilarskega nasilja, ponudijo "resnično pravičnost" in varnost. Frančišek je prvi papež, ki je obiskal nacionalno palačo v Ciudadu de Mexico, kjer ga je sprejel mehiški predsednik Enrique Pena Nieto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek je s predsednikom ob rami zbranim poslancem in predstavnikom vlade dal jasno vedeti, da imajo družbeni, kulturni in politični voditelji dolžnost pomagati ljudem in jim zagotoviti "resničen dostop do materialnih in duhovnih dobrin, ki so nujno potrebne: ustrezno stanovanje, dostojno zaposlitev, hrano, resnično pravičnost, učinkovito varnost, zdravo in mirno okolje".

Kot je nadaljeval, "nas izkušnja uči, da vsakič, ko iščemo pot privilegijev ali koristi za manjšino na škodo blaginje za vse (...), postane družba gojišče za korupcijo, trgovino z mamili, izključevanje drugačnih kultur, nasilje in tudi trgovino z ljudmi, ugrabitve in smrt, prinaša trpljenje in upočasnjuje razvoj".

Papeževe besede po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predstavljajo sporočilo, ki so si ga želeli mnogi navadni Mehičani, siti mamilarskega nasilja, v katerem je umrlo ali izginilo neznano kam več kot 100.000 ljudi.

Še na predvečer papeževega prihoda je Mehiko na te tegobe spomnil krvav spopad rivalskih tolp v enem tamkajšnjih zaporov, v katerem je bilo ubitih 49 zapornikov.

Pred mehiško nacionalno palačo se je ob papeževem obisku zbralo na tisoče vernikov in ob njegovih besedah so zgodovinski trg Zocalo preplavili glasno ploskanje in navdušeni vzkliki. "Bravo! Kako dobro, da pove vladi resnico," je vzklikala ena od žensk, medtem ko je druga pripomnila, da je Frančišek s svojimi besedami osramotil prisotne politike.

Frančiška so sicer včeraj pred bogato okrašeno nacionalno palačo, kjer je sedež vlade, pričakali rdeča preproga in najvišje časti, medtem ko njegova predhodnika Janez Pavel II. in Benedikt XVI. ob svojih obiskih Mehike vanjo nista bila povabljena, piše AFP.

Mehiške vlade so bile skozi vso 20. stoletje izrazito sekularne in čeprav gre za drugo najštevilčnejšo katoliško državo na svetu, je Mehika diplomatske odnose z Vatikanom obnovila šele leta 1992, piše AFP in dodaja, da nacionalno palačo med drugim krasi velika freska znanega komunističnega umetnika Diega Rivere.

"To je prvič, da je v tej zgodovinski palači sprejet papež. To odraža dobre odnose med Svetim sedežem in Mehiko. Vaš obisk presega srečanje dveh držav. To je srečanje države in njene vere. Vaša svetost, Mehika ljubi papeža Frančiška zaradi njegove skromnosti, prijaznosti in njegove topline," je gostu sporočil Pena Nieto.

Iz slovite palače je Frančišek odšel v bližnjo katedralo v mehiški prestolnici, kjer je zbrane škofe pozval, naj se s "preroškim pogumom" lotijo trgovine z drogami, saj ta predstavlja velik moralen izziv družbi in Cerkvi.

Kot jih je opozoril, "magnituda tega fenomena, kompleksnost njegovih vzrokov, njegova brezmejnost in obseg, ki uničuje vse kot metastaza, ter teža nasilja, ki s svojimi izkrivljenimi izrazi razdvaja", pastirjem Cerkve preprosto ne dovoljujejo, da se skrivajo le za besedami, ampak terjajo "preroški pogum", piše AFP.