Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež na Švedskem z luterani praznoval dan reformacije

Deli na:
Papež na Švedskem z luterani praznoval dan reformacije

Foto: Getty Images

Papež Frančišek in voditelji luteranske cerkve so se včeraj v mestu Lund na jugu Švedske udeležili ekumenske molitve v okviru praznovanj 500. obletnice reformacije, ki bo prihodnje leto. Papež je ob tem dejal, da so katoličani in luterani s tem stopili na skupno pot sprave.

"Imamo priložnost, da popravimo ključni trenutek naše zgodovine in gremo prek sporov in nesporazumov, ki so nam večkrat onemogočili, da bi razumeli drug drugega," je papež poudaril v svoji pridigi. Dodal je, da je bila ločitev neizmeren vir trpljenja in nerazumevanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je obenem priznal, da je reformacija dala pomembnejše mesto božji besedi. "S hvaležnostjo priznavamo, da je reformacija dala večje središčno mesto svetim spisom v življenju Cerkve," je dejal.

"Priznavamo, da obstaja veliko več stvari, ki nas združujejo, kot pa tistih, ki nas ločujejo," pa je dejal generalni sekretar Svetovne luteranske zveze, ki združuje luteranske cerkve po vsem svetu, Martin Junge. Zveza je bila leta 1947 ustanovljena prav v Lundu, ki je eno od najstarejših švedskih mest, katedrala, v kateri je potekala molitev, pa je še iz časov, ko kristjani niso bili razdeljeni.

Ob tej priložnosti sta papež in predsednik Svetovne luteranske zveze Munib Younan podpisala tudi skupno izjavo, v kateri med drugim pozivata vse katoliške in luteranske skupnosti, naj s "kreativnostjo in pogumom" zasledujejo cilj enotnosti.

Popoldne je papež Frančišek v okviru obiska na Švedskem, ki ga je začel včeraj, odpotoval v Malmö, ki je od Lunda oddaljen 20 kilometrov. Tam se je skupaj z luteranskimi voditelji udeležil ekumenskega dogodka v večnamenski dvorani, ki ima prostora za 10.000 obiskovalcev.

Dogodka se je udeležilo tudi več beguncev, ki so zatočišče našli na Švedskem, papež pa je prisluhnil njihovim zgodbam. Ob tem se je po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa zahvalil vsem vladam, ki pomagajo beguncem in prosilcem za azil, "saj vsako dejanje v prid tem ljudem pomeni veliko dejanje solidarnosti in priznanje njihovega dostojanstva".

Kot je dodal, je za kristjane pomembno pomagati ljudem z roba družbe, beguncem pa je treba pokazati ljubezen Boga, ki ne zavrača nikogar, ampak sprejema vsakogar.

Papež je spomnil tudi na skupna prizadevanja luteranov in katoličanov za mir v Kolumbiji, ki ga je označil za dobro novico. Ob tem je pozval k posebni molitvi za Kolumbijo, da bi tam končno dosegli mir, zaobjame pa naj vse države, kjer se soočajo s hudimi konflikti, poroča Ansa.

Danes, zadnji dan obiska, bo papež Frančišek na mestnem nogometnem stadionu v Malmöju daroval mašo, na kateri pričakujejo do 18.000 vernikov.