Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FOTO: Papež Frančišek v Vatikanu sprejel Donalda in Melanio Trump

Deli na:
FOTO: Papež Frančišek v Vatikanu sprejel Donalda in Melanio Trump

Foto: Profimedia

Papež Frančišek je danes sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa na zasebni avdienci.

V Vatikanu jih je sprejel prefekt papeške hiše, škof Georg Gänswein, ki jih je vodil do Frančiška, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Ameriški predsednik in papež sta se sprva rokovala, kasneje pa naj bi se pogovarjala predvsem o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah - temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh.

Trump se je ob zaključku avdience zahvalil za sprejem. "Hvala, hvala, nikoli ne bom pozabil, kar ste rekli," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Avdienca v zasebni knjižnici apostolske palače je trajala približno pol ure. Po njej so papežu predstavili še ostale člane ameriške delegacije in si predali darila. Prva dama je ob tem prosila papeža, naj blagoslovi njen rožni venec, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Frančišek je Trumpu podaril kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okoljskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. Kot piše Ansa, je običajno, da papež podari svoja besedila, manj pa da podari tudi poslanico ob dnevu miru.

"Mir pride vedno prav," je dejal Trump o papeževem darilu in dodal, da bo vse prebral.

Trump je Frančišku podaril zbirko knjig Martina Luthra Kinga. "To darilo je za vas," je dejal Trump. "Upam, da vam bodo všeč," je dodal.

Po pogovoru se je Trump z delegacijo udeležil zasebnega vodstva po Sikstinski kapeli in baziliki Svetega Petra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po celem Rimu zaradi predsedniškega obiska velja poostrena varnost. Na trgu Svetega Petra so se zbrali številni turisti, ki so čakali na vstop na papeževo sredino splošno avdienco, še piše APA.

Foto: Profimedia

Papež je politično sicer na povsem nasprotni strani od Trumpa in znana je njegova lanska izjava, da vsakdo, ki govori o gradnji zidov namesto mostov, ni kristjan. Trump, ki še vedno ni začel graditi zidu na meji z Mehiko, je izjavo označil za sramotno. Papež je sicer dejal, da nikogar ne bo sodil vnaprej, dokler se z njim ne pogovori.

Trump se bo v Rimu srečal še z italijanskim državnim vrhom, soproga Melania pa bo obiskala otroško bolnišnico. Hči Ivanka ima danes na programu srečanje s predstavniki verske skupnosti Sant Egidio, s katerimi bo govorila o migrantih. Trumpovi bodo kasneje odleteli v Bruselj, kjer so popoldne napovedani številni protesti proti ameriškemu predsedniku.