sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek v Koloseju molil križev pot

Deli na:

Papež Frančišek je z verniki z vsega sveta v rimskem Koloseju v Vatikanu včeraj tradicionalno molil križev pot. Slovesnosti se je udeležilo več deset tisoč vernikov, besedila meditacij pa so se med drugim osredotočala na trpljenje razbitih družin, beguncev, brezposelnih in mladih brez možnosti za zaposlitev, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Besedila za 14 meditacij za križev pot je napisal italijanski kardinal Gualtiero Bassetti, nadškof Perugie. Besedila so med drugim osredinjena na trpljenje razbitih družin, brezposelnih ter mladih brez možnosti za zaposlitev, pa tudi na v holokavstu umorjene jude in muke zlorabljenih otrok.

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Naslednji vrhunec bo papeževa nedeljska velikonočna maša na Petrovem trgu ter velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

Že pred molitvijo križevega pota se je papež z bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu spomnil na trpljenje in smrt Jezusa. Ob začetku slovesnosti je papež v skladu z liturgijo velikega petka danes nekaj minut molil pred oltarjem. Pridigo je imel kapucinski pater Raniero Cantalamessa.

Na veliki petek se kristjani spominjajo dneva, ko je Jezus po svetopisemskih zapisih trpel in umrl na križu, hkrati pa je to edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi nimajo maše oziroma imajo le bogoslužje. V Cerkvi na ta dan velja strogi post.

V Rimu veljajo ob letošnjih velikonočnih slovesnosti najstrožji varnostni ukrepi. Slovesnosti so nadzorovale protiteroristične enote in specialne policijske enote. Za varnost dodatno skrbi tudi 800 vojakov.