sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek pred brezdomci svaril pred simptomom duhovne skleroze

Deli na:
Papež Frančišek pred brezdomci svaril pred simptomom duhovne skleroze

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je maševal približno 4000 brezdomcem iz 20 držav, zbranim v baziliki svetega Petra v Vatikanu, med njimi tudi šest brezdomcev iz Slovenije.

V svojem nagovoru je opozoril na simptom "duhovne skleroze", ko se zanimanje osredotoča le na produkcijo, ne pa na ljudi, ki jih je potrebno imeti rad.

"Razlog za skrb je, ko vest ogluši in ne dojemamo več soljudi, ki poleg nas trpijo, in ko ne opazimo resnih svetovnih problemov in ti postanejo zgolj preslišan refren v poročilih," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril papež.

Na maši, ki je potekala v okviru svetega leta usmiljenja, je dejal, da bo za tiste, ki so revni sami po sebi, ampak bogati v duhovnosti, vedno vzšlo sonce pravičnosti.


Papež je poudaril še tragični paradoks današnjega časa. "Bolj kot napredujemo in bolj ko rastejo možnosti, kar je samo na sebi nekaj dobrega, več ljudi je, ki do tega nimajo dostopa. To je ena velika nepravičnost."

V soboto zvečer je 88-letni italijanski skladatelj Ennio Morricone dirigiral koncert za zbrane brezdomce in revne. Z donacijami, ki so jih zbrali na koncertu, pa bo vatikanski odbor za novoevangelizacijo financiral gradnjo nove katedrale v Ugandi in poljedeljske šole v Burkini Faso.

Srečanje z brezdomci predstavlja enega vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je Frančišek razglasil decembra lani in se bo zaključilo čez dober teden dni, v nedeljo 20. novembra, na praznik Kristusa kralja, ko bodo svečano zaprli sveta vrata v baziliki svetega Petra. Vatikan je v jubilejnem letu do sedaj obiskalo nekaj čez 20 milijonov romarjev.

Papež Frančišek si je želel, da sveto leto praznujejo po celem svetu, zato so lahko sveta vrata prvič odprle vse katedrale sveta. Po navodilih pa se že danes svetoletna vrata zapirajo v krajevnih cerkvah. Po nekaterih stolnih cerkvah pa bodo slovesnosti potekale tudi v prihodnjih dneh.