Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež Frančišek bo za svetnika razglasil pastirčka iz Fatime

Deli na:
Papež Frančišek bo za svetnika razglasil pastirčka iz Fatime

Foto: Reuters

Papež Frančišek bo v petek in soboto na obisku na Portugalskem, kjer bo v romarskem središču Fatima za svetnika razglasil brata in sestro, ki se jima je leta 1917 kot otrokoma prikazala Marija.

Sobotne slovesnosti, ki bo potekala na stoto obletnico Marijinih prikazanj v Fatimi, se bo udeležilo 80 kardinalov in škofov ter 400.000 romarjev.

Trem pastirčkom - Franciscu in Jacinti Marto ter njuni sestrični Lucii dos Santos - se je Marija prvič prikazala 13. maja 1917 nad oljko. Do oktobra 1917 se jim je znova prikazala vsak 13. dan v mesecu. Naročila jim je, naj jo častijo ter molijo in delajo pokoro za grehe. Prikazovanja v Fatimi je Cerkev priznala leta 1930.

Francisca in Jacinto Marto, ki sta bila ob prikazanju stara sedem in devet let, je leta 2000 za blažena razglasil papež Janez Pavel II. Brat in sestra Marto sta prva za blažena razglašena otroka v zgodovini Cerkve, ki nista bila mučenca. Francisco je umrl leta 1919 star deset let, Jacinta pa leto dni kasneje v starosti 12 let. Oba sta pokopana v baziliki v Fatimi.

Tam je pokopana tudi tretja pastirica, Lucia dos Santos, ki je postala redovnica in umrla leta 2005, stara 98 let. Tudi zanjo je že sprožen postopek za beatifikacijo, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pa se vrstijo ugibanja, da bi Frančišek lahko tudi njo v Fatimi razglasil za blaženo ali celo svetnico. To bi bilo sicer zelo neobičajno.

Cerkev verjame, da je Marija pastirčkom posredovala tri sporočila, t. i. tri skrivnosti iz Fatime, ki jih je kasneje zapisala Lucia v svojih spominih. Prva je vizija pekla, ki jo verniki vidijo kot poziv k molitvi in obsodbo preganjanja Katoliške cerkve. Druga skrivnost naj bi bila napoved druge svetovne vojne ter vzpona komunistične Rusije.

V tretji skrivnosti, ki jo je Vatikan objavil leta 2000, pa je Marija pastirčkom napovedala poskus atentata na papeža Janeza Pavla II. 13. maja 1981, na obletnico njenega prvega prikazanja v Fatimi. Papež Benedikt je razlago Marijinega sporočila še dopolnil, češ da bi lahko pomenilo tudi trpljenje, ki ga bo morala Cerkev prestati zaradi pedofilskih škandalov.

Frančišek bo obisk na Portugalskem začel v petek v letalskem oporišču Monte Real, kjer ga bo sprejel portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Po pogovorih bo papež obiskal kapelo v oporišču, nato pa bo s helikopterjem odletel v 40 kilometrov oddaljeno Fatimo.

Tam bo najprej sam molil v kapelici prikazovanj, postavljeni na kraju, kjer se je pastirčkom prikazala Marija, zvečer pa bo pozdravil vernike in z njimi molil rožni venec. Nato bo vatikanski državni tajnik Pietro Parolin na velikem trgu sredi romarskega središča vodil nočno mašo.



Vrhunec papeževega obiska v Fatimi bo sobotna razglasitev pastirčkov Francisca in Jacinte Marto za svetnika. Papež ju bo tako dodal na seznam tistih, ki jih lahko častijo v katoliških cerkvah po vsem svetu. Maše ob kanonizaciji se bo udeležilo 80 kardinalov in škofov ter 2000 duhovnikov.

Po besedah tiskovne predstavnice romarskega središča Carmo Rodeia pri maši pričakujejo tudi 400.000 vernikov, med njimi 350 bolnikov, s katerimi se bo kasneje srečal papež. 40.000 romarjev naj bi v Fatimo prišlo peš.

Po razglasitvi svetnikov bo imel Frančišek kosilo s portugalskimi škofi, popoldne pa se bo vrnil v Vatikan.

Sto let po Marijinem prikazanju je Fatima drugo največje romarsko središče v Evropi. Letos tam pričakujejo okoli osem milijonov vernikov.

Največ romarjev, med 50.000 in 70.000, se v Fatimo vsako leto zgrne 13. oktobra, na obletnico zadnjega prikazanja Marije, ko naj bi po pričevanjih "sonce plesalo na nebu".

Številni zadnjih nekaj sto metrov romanja opravijo na kolenih v znak hvaležnosti devici Mariji za vse, kar jim je dala. V romarskem središču bolni in invalidni kupujejo voščene modele prizadetih delov telesa in ob njih molijo za zdravje.

Frančišek bo četrti papež, ki bo obiskal Portugalsko. Pred njim so to storili že Pavel VI. (1967), Janez Pavel II. (1982, 1991 in 2000) ter Benedikt XVI. (2010).

Janez Pavel II. je bil prepričan, da mu je Devica iz Fatime ob poskusu atentata leta 1981 rešila življenje. Za to se ji je zahvalil tudi z obiskom romarskega središča leta 1982, ko so naboj, ki so ga po napadu potegnili iz njegovega telesa, vdelali v zlato krono tamkajšnjega znamenitega kipa Marije.